Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή ως “νόσος Jeep”. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου παρατηρήθηκε ότι οι οδηγοί των Jeep εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη αναλογία από τους υπόλοιπους στρατιώτες, κύστη του κόκκυγα. Αυτό αποδόθηκε στο σκληρό κάθισμα του Jeep που προκαλούσε είσοδο των τρίχων στο δέρμα της περιοχής με αποτέλεσμα τη φλεγμονή από αντίδραση σε ξένο σώμα, είτε τη δημιουργία κύστης από ρήξη των θυλάκων των τριχών.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία, χρόνια, υποτροπιάζουσα.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα ή παχύσαρκα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συναντάται σε λεπτά άτομα.

Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

  • Εμφάνιση μικρής διόγκωσης στην περιοχή του κόκκυγα
  • Ενόχληση και εκροή υγρού που φαίνεται στο εσώρουχο
  • Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος
  • Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα
  • Το κύστη κόκκυγος όταν φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινη και διογκώνεται, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο υγρό ή πύον
  • Πυρετός

Η απλή κύστη κόκκυγος προκαλεί τη ρύπανση του εσώρουχου με κιτρινωπό υγρό.

Η οξεία φάση παρουσιάζεται με την δημιουργία αποστήματος, δηλαδή:

ερυθρότητα, φούσκωμα, ισχυρό πόνο, και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Στη χρόνια φάση παρατηρείται κατά διαστήματα έκκριση υγρού, πόνος, ερυθρότητα, φούσκωμα που υποχωρούν και στη συνέχεια εμφανίζονται ξανά.

Θεραπεία

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από:

  • το στάδιο της νόσου,
  • την κατάσταση του ασθενούς (ηλικία, παρουσία χρόνιων νοσημάτων, φάρμακα που λαμβάνει, δραστηριότητες, επάγγελμα κ.τ.λ)
  • το κόστος

και διαφέρει κατά περίπτωση.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: η ανοικτή, η κλειστή, η θεραπεία με laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό.

Ένα οξύ απόστημα χρειάζεται άμεσα διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρόνια κύστη κόκκυγος, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Σε υποτροπές της νόσου, η θεραπεία είναι επίσης η χειρουργική επέμβαση.

error: Content is protected !!