Κύστη κόκκυγος ενδοσκόπιση| Χειρουργός Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Κύστη κόκκυγος Ενδοσκοπική θεραπεία

E.P.Si.T (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)

Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη.

  2310-758732

Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος και τριχοφωλεακού συριγγίου

E.P.Si.T (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία στο δέρμα και υποδόριο της ιεροκοκκυγικής περιοχής. Η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ όταν επιμολύνεται προκαλεί πόνο, ερυθρότητα, έκκριση ρυπαρού υγρού, δημιουργία αποστήματος και συριγγίων.

Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης κύστης κόκκυγος στηρίζεται στην άμεση επισκόπηση της εσωτερικής κοιλότητας και του συριγγώδους πόρου με ειδικό συριγγοσκόπιο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της εμπλεκόμενης περιοχής, την απομάκρυνση των νεκρωμένων – αντιδραστικών ιστών και ξένων σωμάτων (τρίχες) και τέλος τον καυτηριασμό του μολυσμένου ιστού στο εσωτερικό της κοιλότητας. Με την τεχνική αυτή δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ιστού με τελικό αποτέλεσμα το μετεγχειρητικό τραύμα καθώς και η διαχείριση του μετεγχειρητικά είναι πολύ ποιο εύκολη σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική όπου το τραύμα αφήνεται ανοιχτό, χρειάζεται καθημερινές αλλαγές και επουλώνεται συχνά όταν υπάρχουν επιπλοκές σε πολλούς μήνες.

Η ενδοσκοπική τεχνική για την κύστη κόκκυγα αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που βασίζεται στην τεχνική της ενδοσκοπικής χειρουργικής  (πχ λαπαροσκοπική) όπου με χρήση μίας ειδικής βιντεοκάμερας προσαρμοσμένη σε χειρουργικό εργαλείο η κοιλότητα που φλεγμαίνει ελέγχεται υπό άμεση όραση και ο μολυσμένος ιστός απομακρύνεται από την περιοχή. Αυτό γίνεται με μια τομή περίπου 0,5 εκ διαμέσου της οποίας εισέρχονται τα χειρουργικά ενδοσκοπικά εργαλεία με συνέπεια το μετεγχειρητικό τραύμα να είναι ελάχιστο σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική. Σε περιπτώσεις πραγματοποιούνται περισσότερες από μια τομές (2-3).

Κύστη κόκκυγος ενδοσκοπική θεραπεία, η τεχνική

Η τεχνική πραγματοποιείται με

  • Συριγγοσκόπιο
  • Μονοπολική διαθερμία
  • Ειδικό χειρουργικό βουρτσάκι
  • Ενδοσκοπικές χειρουργικές λαβίδες

Το συριγγοσκόπιο Meinero είναι ένα πολύ λεπτό τηλεσκοπικό όργανο διαμέτρου 3,2-4,8 mm και χρηστικού μήκους έως 29 cm,  το οποίο διαμέσω μίας οπής στο δέρμα μπορεί να επισκοπήσει το εσωτερικό της κοιλότητας και τα τοιχώματα κύστης κόκκυγος. Έχει ένα οπτικό κανάλι  καθώς και κανάλι εργασίας και πλύσης.

Η επέμβαση χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  • τη διαγνωστική
  • και την επεμβατική

Στην διαγνωστική φάση περιλαμβάνει την αναγνώριση της κοιλότητας ή  του συριγγώδους πόρου καθώς και δευτερευόντων συριγγίων ή αποστημάτων. Οι τομές στο δέρμα είναι ανάλογα τον αριθμό των συριγγίων και των αποστημάτων που αναγνωρίζονται.

Στην συνέχεια στην επεμβατική φάση με την χρήση ενδοσκοπικών λαβίδων διενεργείται επιμελής καθαρισμός της μολυσμένης περιοχής με την απομάκρυνση τριχών, τριχοθυλακίων, νεκρωμένων ιστών, και ξένων σωμάτων. Ο επιμελής καθαρισμός βοηθά σημαντικά στην μετεγχειρητική επούλωση του τραύματος. Το πέρας του μηχανικού καθαρισμού ακολουθεί η καταστροφή του κοκκιώδους ιστού με καυτηριασμό, αρχίζοντας από το κύριο συρίγγιο και τελειώνοντας με τους δευτερεύοντες κλάδους. Ο νεκρωμένος ιστός και τα υπολείμματα απομακρύνονται με ειδικό ενδοσκοπικό βουρτσάκι και πλύσεις της περιοχής. Ακολουθεί επιμελής αιμόσταση υπό άμεση όραση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με τοπική αναισθησία.

Ο ασθενής φεύγει από την κλινική μετά το τέλος της επέμβασης την ίδια μέρα.

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής χειρουργικής κύστης κόκκυγα

Το μεγάλο πλεονέκτημα μεταξύ της ενδοσκοπικής τεχνικής κύστης κόκκυγα και των υπολοίπων είναι το γεγονός ότι έχουμε άμεση ορατότητα στην κοιλότητα της κύστης κόκκυγος και της περιοχής που φλεγμαίνει, κοιτάζοντας κατευθείαν το εσωτερικό, στο σημείο όπου υπάρχει η μόλυνση, το απόστημα ή το συρίγγιο. Αυτό επιτρέπει την αναγνώριση της έκταση της νόσου και της σοβαρότητας της, την απομάκρυνση τρίχων, ξένων σωμάτων, νεκρωμένων ιστών και στη συνέχεια τον καυτηριασμό του κοκκιώδους ιστού της κοιλότητας. Επιτρέπει ακόμη την αναγνώριση διακλαδώσεων και επιμέρους συριγγίων καθώς και την αντιμετώπιση τους αποτρέποντας πιθανή υποτροπή της νόσου.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και την κλινική εμπειρία οι ασθενείς έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Σε μία μελέτη (Tech Coloproctol. 2014;8:389–92) οι ασθενείς εκτιμήθηκαν μετεγχειρητικά σε 1,2,4,6 και 9 μήνες. Στον 1ο  μήνα μετεγχειρητική οι επιφανειακές τομές είχαν επουλωθεί σε όλους τους ασθενείς. Στους 6 μήνες μέσο όρο παρακολούθηση (από 1 έως 9 μήνες) δεν υπήρχε υποτροπή της νόσου σε κανένα ασθενή ενώ ο μέσος όρος χρόνου επιστροφής στην εργασία τους ήταν 3.5 μέρες (από 1 έως 5 μέρες)

Βιβλιογραφία

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Κύστη κόκκυγος laser

  • Τεχνική Sinus laser therapy (SiLaT)
  • Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες
  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με εύκολη μετεγχειρητική διαχείριση

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Απόστημα πρωκτού - συρίγγιο

Το περιπρωκτικό απόστημα, είναι μια κοιλότητα γεμάτη πύον, κάτω από το δέρμα, γύρω από τον πρωκτό. Το 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε φλεγμονή από μία εκ των 10-15 πρωκτικών κρυπτών (του Morgagni), που βρίσκονται περιμετρικά της οδοντωτής γραμμής.

error: Content is protected !!