Αιμορροΐδες | Χειρουργός Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Αιμορροΐδες laser

Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες

Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με εύκολη μετεγχειρητική διαχείριση

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη.

  2310-758732

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι λέξη αιμορροΐδες προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις αίμα και ροή.

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακοί σχηματισμοί-αγγειακά μαξιλαράκια ( αρτηριακά και φλεβικά πλέγματα) στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται ορθό και πρωκτός / πρωκτικός σωλήνας.Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Αυτά λοιπόν τα αγγειακά μαξιλαράκια (vascular cushion) σε φυσιολογικές συνθήκες διογκώνονται κατά της διάρκεια της κένωσης και προστατεύουν τον πρωκτικό σωλήνα από μικροτραυματισμούς. Με την πάροδο των χρόνων τα αγγειακά μαξιλαράκια μπορεί να χάσουν, για διάφορους λόγους, την ανατομική τους στήριξη με αποτέλεσμα την διόγκωση και ολίσθηση προς τα κάτω σχηματίζοντας τις αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια). Με τον όρο αιμορροΐδες ,στην καθημερινότητα εννοούμε την παραπάνω παθολογική κατάσταση των αιμορροΐδων, δηλαδή την αιμορροϊδοπάθεια.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές κα εξωτερικές

Οι εξωτερικές βρίσκονται κάτω από την οδοντωτή γραμμή και οι εσωτερικές πάνω.

Οι εσωτερικές ανάλογα με το πόσο διογκώνονται και ολισθαίνουν ταξινομούνται σε 4 βαθμούς

 • Πρώτου βαθμού : δεν προβάλλουν από τον πρωκτό, μπορεί όμως να αιμορραγούν κατά την διάρκεια της αφόδευσης
 • Δεύτερου βαθμού : προβάλουν μόνο κατά την διάρκεια της κένωσης και μετα επανέρχονται αυτόματα
 • Τρίτου βαθμού: προβάλουν μετα την κένωση ή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και επανέρχονται μόνο με χειρισμούς από τον ασθενή
 • Τετάρτου βαθμού: παραμένουν σταθερά προπίπτουσες (έξω) ανεξάρτητα από την προσπάθεια κένωσης

Αιμορροΐδες συμπτώματα

 • Αίμα στην τουαλέτα ή στο χαρτί της τουαλέτας
 • Αιμορραγία κατά την διάρκεια ή μετά την κένωση
 • Πόνος
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός (φαγούρα)
 • Έκκριση βλέννας
 • Καύσος (τσούξιμο)
 • Αίσθηση ατελούς κένωσης

Αιμορροΐδες διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση που περιλαβαίνει την επισκόπηση κα την ψηλάφηση. Κάποιες φορές χρειάζεται και η πρωκτοσκοπηση,

ΠΡΟΣΟΧΗ : είναι πιθανό, ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών, οι αιμορροΐδες και τα συμπτώματα τους  (π.χ. αίμα στο χαρτί τουαλέτας) να καλύπτουν πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως ένας πολύποδας ή μια καρκινική βλάβη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η διάγνωση και η αντιμετώπιση τους. Για τον λόγο αυτό, η εκτίμηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στις υπόλοιπες σοβαρές καρκινικές βλάβες στην περιοχή του πρωκτού και την χειρουργική ογκολογία, για να αποφεύγεται η σύγχυση μεταξύ καρκίνου και καλοηθών βλαβών.

Αιμορροΐδες θεραπεία

Η επέμβαση για τις αιμορροΐδες έχει ένδειξη σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας 3ου  και 4ου βαθμού, καθώς και σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει έντονη συμπτωματολογία όπως:

 • Aπώλεια αίματος και αναιμία
 • Έντονος πόνος
 • Συμπτώματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς
 • Οξεία θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων

Αιμορροΐδες συντηρητική θεραπεία

Αλλαγή διατροφής (άφθονες φυτικές ίνες και νερό) για αποφυγη δημιουργιας σκληρών κοπράνων και δυσκοιλιότητας που επιδεινώνουν την αιμορροϊδοπάθεια και τα συμπτώματα της. Αποφυγή αλκοόλ και καυτερών τροφών που ερεθίζουν τις αιμορροΐδες.

Αλλαγή στις συνήθειες κένωσης και στις συνήθειες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση με αποτέλεσμα την διόγκωση των αιμορροΐδικων πλεγμάτων. Πιο συγκεκριμένα αποφυγή πίεσης για κένωση, παρατεταμένος χρόνος προσπάθειας στην κένωση, καθώς και παράταση του χρόνου  συγκράτησης της αφόδευσης. Η θέση του σώματος μπορεί να επηρεάσει επίσης την ενδοκοιλιακή πίεση (μικρότερη πίεση σε θέση ηρεμίας σε βαθύ κάθισμα-τούρκικες τουαλέτες). Αποφυγή επιπλέον άρσης βαρών.

Η εγκυμοσύνη, λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, αποτελεί έναν ακόμη εγκλιτικό παράγοντα για αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροΐδες χειρουργικές επεμβάσεις

 

Αιμορροϊδεκτομή (Milligan Morgan)

κατά την οποία αφαιρούνται ριζικά οι αιμορροΐδες. Αποτελεί ριζική χειρουργική θεραπεία, έχει ένδειξη στις αιμορροΐδες 3ου 4ου βαθμού και ακόμη στις αιμορροΐδες με σοβαρές επιπλοκές (θρόμβωση, νέκρωση, περίσφιξη). Για μείωση το μετεγχειρητικού πόνου, το νυστέρι εχει αντικατασταθεί από την χρήση ειδικού εργαλείου ηλεκτροδιαθερμίας ή ψαλίδι υπέρηχων.

Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo

ΚατΑιμορροιδες Longo Χειρουργός Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλοςά την ανώδυνη αυτή μέθοδο, με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου (PPH) διενεργείται εκτομή του βλεννογόνου πάνω από τις αιμορροΐδες και άμεση συρραφή με αποτέλεσμα τον ελάχιστο έως ανύπαρκτο πόνο και την ταχύτατη επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητες του. Η μέθοδος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό γενικό χειρουργό διευθυντή του τμήματος χειρουργικής του πανεπιστήμιου του Παλέρμο το 1993, και από το 1998, μετα τον σχεδιασμό ενός ειδικού εργαλείου (PPH) από τον ίδιο, αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μια από τις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας  3ου και κατά περίπτωση 4ου βαθμού.

 

Τεχνική THD / HAL ανώδυνη αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας

THD αιμορροιδες Χειρουργός Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος πρόκειται για μια ανώδυνη αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας, κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο υπέρηχων για τον εντοπισμό και την σύγκλειση με συρραφή των αγγείων που τροφοδοτούν και διογκώνουν τις αιμορροΐδες. Μετα την διακοπή της αιμάτωσης, οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται ενώ στη διάρκεια του χειρουργείου πραγματοποιείται και η ανόρθωση –λίφτινγκ των αιμορροΐδων που προβάλλουν προς τα έξω. Με τον τρόπο αυτό Δεν προκαλούνται χειρουργικά τραύματα και επομένως δεν υπάρχει πόνος μετα το χειρουργείο. Αυτή η τεχνική έχει ένδειξη για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.

 

Αιμορροΐδες laser

Για την σύγχρονη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας η κλασική επέμβαση της επώδυνης αιμορροϊδεκτομής (Milligan Morgan) κατά την οποία αφαιρούνται ριζικά οι αιμορροΐδες δεν είναι πλέον απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Με τη χρήση ειδικών χειρουργικών μηχανημάτων laser πραγματοποιείται η αιμορροϊδοπλαστική LHP (Laser HemorrhoidoPlasty).

Η επιλογή των παραπάνω τεχνικών αποφασίζεται κατά περίπτωση, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και έχει στόχο την ταχεία ανάρρωση, την οριστική λύση του προβλήματος και την ανώδυνη επιστροφή στις δραστηριότητες του ασθενούς. Το κάθε περιστατικό αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και η τεχνική επιλέγεται με βάση την διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία για την κάθε μέθοδο, σε συνδυασμό με τα ειδικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Κύστη κόκκυγος laser

 • Τεχνική FiLaC (Fistula Laser Closure)
 • Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες
 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με εύκολη μετεγχειρητική διαχείριση

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Απόστημα πρωκτού - συρίγγιο

Το περιπρωκτικό απόστημα, είναι μια κοιλότητα γεμάτη πύον, κάτω από το δέρμα, γύρω από τον πρωκτό. Το 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε φλεγμονή από μία εκ των 10-15 πρωκτικών κρυπτών (του Morgagni), που βρίσκονται περιμετρικά της οδοντωτής γραμμής.

Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Πρωκτολογίας με Laser

Ιατρείο Ευόσμου: Καραολή και Δημητρίου 92

2ος όροφος, γωνία με Αριστοτέλους, πάνω από τα Mikel cafe Ευόσμου

Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 46

2ος όροφος

2310/230562

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

6970805133

Έκτακτα περιστατικά

error: Content is protected !!