Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Χειρουργός Πρωκτολόγος. καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος

Ορθίτιδα διάγνωση

Ορθίτιδα διάγνωση – εξετάσεις

Για την διάγνωση της ορθίτιδας απαιτούνται συγκεκριμένες εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν :

  • Εξετάσεις Αίματος – Για την ανίχνευση λοιμώξεων ή απώλειας αίματος
  • Εξέταση Κοπράνων – Η εξέταση κοπράνων μπορεί να προσδιορίσει εάν η ορθίτιδα έχει προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη
  • Σιγμοειδοσκόπηση – Σε αυτήν την εξέταση πραγματοποιείται ενδοσκόπηση του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, όπου και εξετάζεται με άμεση οπτική επαφή το εσωτερικό του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου (ορθοσιγμοειδές), με την χρήση ενός λεπτού και εύκαμπτου σωλήνα στον οποίο είναι προσαρμοσμένα μία φωτογραφική κάμερα και μία πηγή φωτός.
  • Κολονοσκόπηση – Με αυτήν την εξέταση ελέγχεται ολόκληρο το παχύ έντερο χρησιμοποιώντας μία κάμερα και μία πηγή φωτός, τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε ένα λευκό και έυκαμπτο σωλήνα επίσης. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης εξέτασης είναι δυνατόν να γίνει και λήψη δείγματος ιστού για βιοψία.

Ορθίτιδα διάγνωση επιπλοκές

Η μη έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση της ορθίτιδας, όπως και η μη ανταπόκριση στην επιλεγμένη θεραπεία, μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές οι οποίες περιλαμβάνουν :

Αναιμία – Η περίπτωση χρόνιας αιμορραγίας από το ορθό μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κατά την οποία μειώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν την αναγκαία ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς, με αποτέλεσμα την δημιουργία της αίσθησης της κούρασης / εξάντλησης. Εξαιτίας της αναιμίας είναι δυνατόν επίσης να εκδηλωθεί ζάλη, κεφαλαλγία, δύσπνοια, ανοιχτόχρωμο δέρμα και ευερεθιστότητα. Όταν παρατηρείται πτώση του αιματοκρίτη, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η διάγνωση της πρωκτορραγίας από άλλες καλοήθεις παθήσεις όπως οι αιμορροϊδες.

Έλκη – Η χρόνια φλεγμονή στο ορθό, μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την δημιουργία ανοιχτών πληγών (έλκη) στην εσωτερική επιφάνεια του ορθού.

Συρίγγια – Στην περίπτωση κατά την οποία τα υπάρχοντα έλκη επεκταθούν περισσότερο μέσω του εντερικού τοιχώματος, δημιουργούν το λεγόμενο συρίγγιο. Το συρίγγιο είναι μία μη φυσιολογική σύνδεση που δημιοργείται μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ίδιου του εντέρου, μεταξύ του εντέρου και του δέρματος ή μεταξύ του εντέρου και άλλων οργάνων, όπως ο κόλπος και η ουροδόχος κύστη.

Ορθίτιδα διάγνωση και πρόληψη

Η λήψη και η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίαςγια την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης ορθίτιδας. Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η μόλυνση από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα είναι η αποφυγή σεξουαλικών ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, και ειδικά όταν πρόκειται για πρωκτική σεξουαλική επαφή. Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την μείωση του κίνδυνου μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμεν νοσήμα είναι τα εξής :

  • Περιορισμός του αριθμού σεξουαλικών / ερωτικών συντρόφων
  • Χρήση λατέξ προφυλακτικού, απαραίτητα κατά την διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής
  • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής ή πράξης με οποιοδήποτε άτομο έχει ύποπτες, ασυνήθιστες ή περίεργες πληγές και εκκρίσειςστην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Η άμεση διακοπή και αποχή από κάθε σεξουαλική επαφή μέχρι και την ολοκλήρωση της θεραπείας, σε περίπτωση διάγνωσης για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Ορθίτιδα διάγνωση Θεραπεία

Η υποκείμενη αιτία της φλεγμονής του ορθού είναι αυτή που καθορίζει και την ανάλογη θεραπεία για την ορθίτιδα.

Στην περίπτωση που η ορθίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη, η αντιμετώπιση και η θεραπεία περιλαμβάνουν αντιβιοτικά αν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη και αντιικά αν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, όπως ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος έρπης.

Η ορθίτιδα που οφείλεται στην ακτινοθεραπεία και εκδηλώνεται σε ήπια μορφή, ενδέχεται να μην χρειαστεί θεραπεία. Στις περιπτώσεις όμως που η ορθίτιδα λόγω ακτινοβολίας προκαλέσει πόνο και αιμορραγία, τότε έιναι απαραίτητη η θεραπεία με φάρμακα είτε σε μορφή χαπιού, είτε υπόθετου / κλύσματος. Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν ως δραστικές ουσίες την σουκραλφάτη, την μεσαλαμίνη, την μετρονιδαζόλη και την σουλφασαλαζίνη, και χορηγούνται για τον έλεγχο της φλεγμονής και την μείωση της αιμορραγίας. Επίσης χορηγούνται και μαλακτικά κοπράνων, τα οποία βοηθούν και διεκολύνουν την αφόδευση.

Όταν η ορθίτιδα οφείλεται στην νόσο του Chron ή την ελκώδη κολίτιδα, η θεραπεία έχει ως στόχο την μείωση της φλεγμονής στο ορθό, με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη χάπια, υπόθετα / κλύσματα ή κορτικοστεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής. Συχνά επίσης απαιτείται η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (αζαθειοπρίνη, infliximab) όταν η ορθίτιδα εμφανλιζεται σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από την νόσο του Chron.

Στην περίπτωση που η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποβεί αποτελεσματική εφόσον δεν καταφέρει να ανακουφίσει τα σημεία της φλεγμονής και να μειώσει τα συμπτώματα, τότε θα εξεταστεί και η περίπτωση για χειρουργική επέμβαση, με την οποία θα αφαιρεθεί το κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό και ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό πρωκτολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

error: Content is protected !!