Κήλη | Χειρουργός Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Ιατρείο τηλ.2310/758732, 6970805133

Κήλη. Τι είναι η κήλη

Η κήλη είναι η πρόπτωση ενός σπλάγχνου μέσω ενός χάσματος και εμφανίζεται σαν ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Η πλαστική αποκατάσταση κήλης είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής

Κήλες, κατηγορίες

Στις κήλες περιλαμβάνονται οι παρακάτω: βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μηροκήλη, κήλη των αθλητών/ Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, επιγαστρική κήλη / κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κοιλιοκήλη, παραστομιακή κήλη, διαφραγματοκήλη, ορθοκήλη. Η ανατομία της περιοχής  είναι δύσκολα κατανοητή και  χρήζει ειδικής εκπαίδευσης για τον χειρουργό. Ωστόσο, η λεπτομερής γνώση της επιτρέπει στον ειδικό χειρουργό την αποτελεσματική αποκατάσταση του εκάστοτε ελλείμματος, χρησιμοποιώντας τη βέλτιστη τεχνική και τα κατάλληλα κατά περίπτωση υλικά.

Διάγνωση κήλης

Η διάγνωση των κηλών βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση. Στις μέρες μας  χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα το υπερηχογράφημα, που στα χέρια ενός έμπειρου εξεταστή είναι πολύ χρήσιμο. Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης ,οι ασθενείς συχνά αναφέρουν την παρουσία διόγκωσης στη μηροβουβωνική χώρα, η οποία σχετίζεται με συγκεκριμένες δραστηριότητες κα μεγαλώνει όταν αυξάνεται/ η ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. στο βήχα στο φτάρνισμα,  στην άρση βάρους κτλ.). Η διόγκωση αυτή μπορεί να είναι σταθερή ή να φουσκώνει και ξεφουσκώνει κατά περιόδους. Ενώ το μέγεθος και ενόχληση που προκαλεί ποικίλει.

“Έχει αναφερθεί σε μελέτες πως μέχρι και το 50% των ασθενών παρουσιάζουν αμφωτερόπλευρα κήλη κατά την λαπαροσκοπική επισκόπηση, ενώ κλινικά υπήρχαν ψηλαφητά ευρήματα μόνο από τη μια πλευρά προεγχειρητικά”

Κήλη και πότε χρειάζεται χειρουργείο

Υπάρχουν οι συμπτωματικοί ασθενείς και οι ασθενείς με κήλες που δεν έχουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή ότι περίπου στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων που αποφασίζεται η παρακολούθηση, οι ασθενείς οδηγούνται στο χειρουργείο μέσα στην επόμενη 2-ετία, λόγω επιδείνωσης της συμπτωματολογίας. Η προγραμματισμένη αποκατάσταση είναι προτιμότερη από το χειρουργείο σε επείγουσα βάση.

Κήλη χειρουργείο και επιλογή αναισθησίας

Το χειρουργείο για την κήλη μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ραχιαία, γενική ή τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη). Παράγοντες που καθορίζουν το είδος της αναισθησίας είναι: η κατάσταση του ασθενούς, τις τεχνικές γνώσεις του χειρουργού στις διάφορες τεχνικές, ο τύπος της επέμβασης (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική), τα χαρακτηριστικά της κήλης (υποτροπιάζουσα, ευμεγέθης, κατ’ επολίσθηση, αμφωτερόπλευρη, περισφιγμένη). Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία.

Κήλη χειρουργείο. Επιλογή τεχνικής

Οι τεχνικές αποκατάστασης μίας κήλης μπορούν να ταξινομηθούν σε:

1) Ανοιχτή τεχνική

Με ράμματα

Με πλέγμα

2) Λαπαροσκοπική τεχνική

Λαπαροσκοπική θεραπεία κήλης

Υπάρχουν δύο τεχνικές λαπαροσκόπησης και πλαστικής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος

Η επιλογή της εγχείρησης της κήλης βασίζεται: στην προτίμηση του ασθενούς, στην ανοχή στην αναισθησία, το μέγεθος της τομής, στην ένταση του μετεγχειρητικού πόνου και στο χρόνο ανάρρωσης. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, σε έμπειρα χέρια, η λαπαροσκοπική εγχείρηση προσφέρει συνολικά τα περισσότερα πλεονεκτήματα, αν και μελέτες αμφισβητούν την εκτίμηση αυτή. Αποδεδειγμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί ένδειξη σε νέα και δραστήρια άτομα, τα οποία επιθυμούν να επιστρέψουν πολύ γρηγορά στην φυσιολογική τους δραστηριότητα ή σε άτομα που έχουν ανάγκη λόγω ηλικίας ή συνοδών νοσημάτων από μια πολύ ταχεία ανάρρωση και κινητοποίηση.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό του μακροχρόνιου άλγους στη μηροβουβωνική χώρα φθάνει το 20% μετά από ανοιχτή εγχείρηση, σε αντίθεση με ποσοστό 1% της λαπαροσκοπικής εγχείρησης για κήλη.

Έχει αναφερθεί πως μέχρι και το 50% των ασθενών παρουσιάζουν αμφωτερόπλευρα κήλη κατά τη λαπαροσκοπική επισκόπηση, ενώ κλινικά υπήρχαν ψηλαφητά ευρήματα μόνο στη μια πλευρά προεγχειρητικά. Συνεπώς, και οι δυο πλευρές μπορούν να αποκατασταθούν με ελάχιστη παράταση της διάρκειας του χειρουργείου και χωρίς επιπρόσθετες τομές.

Για υποτροπιάζουσες ή αμφωτερόπλευρες βουβωνοκήλες, η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης αποτελεί μια πιο δαπανηρή διαδικασία, αλλά με λιγότερο εγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένο μακροχρόνιο άλγος στην περιοχή. Συνοδεύεται ακόμη, από χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων.

Η επιλογή της τεχνικής συναποφασίζεται από χειρουργό και ασθενή και παραμένει εξατομικευμένη.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Βουβωνοκήλη αποκατάσταση

Είναι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα (δηλαδή μεταξύ κοιλιάς και μηρού) και αποτελεί ένα φούσκωμα από την  παρουσία κοιλιακού σπλάχνου π.χ.  έντερο,  που διαπερνά το κοιλιακό τοίχωμα και βρίσκεται κάτω από το δέρμα

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Αιμορροΐδες θεραπεία

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακοί σχηματισμοί-αγγειακά μαξιλαράκια ( αρτηριακά και φλεβικά πλέγματα) στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται ορθό και πρωκτός / πρωκτικός σωλήνας
error: Content is protected !!