Κύστη κόκκυγος | Χειρουργός Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος
Τι είναι η κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία φλεγμονή στο δέρμα και υποδόριο, της περιοχής του κόκκυγα. Η νόσος είναι συχνότερη στους άνδρες με αναλογία 3-4/1, εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 15 έως 40 έτη, ενώ δεν είναι καθόλου συχνή μετά τα 50 έτη. Η παθολογία της νόσου δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο παρατηρήθηκε ότι οι οδηγοί των jeep εμφάνιζαν μεγαλύτερη αναλογία κύστης κόκκυγα από τους υπολοίπους στρατιώτες. Αυτό αποδόθηκε στο σκληρό κάθισμα των jeep που προκαλούσε είσοδο των τρίχων στο δέρμα με αποτέλεσμα τη φλεγμονή.
Φαίνεται ότι η νόσος σχετίζεται είτε με την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα και την πρόκληση φλεγμονής είτε με τη δημιουργία κύστης λόγω ρήξεων των θυλάκων των τριχών. Συχνά στη διάνοιξη του αποστήματος, βρίσκονται τρίχες που προέρχονται από το περιβάλλον δέρμα.
Κύστη κόκκυγος συμπτώματα.
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, κοκκίνισμα, πρήξιμο της περιοχής στο πάνω μέρος της ‘ουρίτσας΄, με ή χωρίς εκροή πύου ή ρυπαρού υγρού.
Φλεγμονή – Απόστημα κύστης κόκκυγος – οξεία φάση
Όπως ειπώθηκε πριν η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου στην περιοχή του κόκκυγα. Όταν αυτή η φλεγμονή εξελίσσεται σε απόστημα (συλλογή πύου) δημιουργείται το απόστημα της κύστης κόκκυγα που χαρακτηρίζεται από πόνο, κοκκίνισμα, πρήξιμο και ενίοτε πυρετό. Σημαντικός αριθμός ασθενών αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά την πάθηση σε αυτή την φάση, ενώ στην πραγματικότητα προϋπήρχε ίσως και αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα.
Παροχέτευση κύστης κόκκυγα
Στην περίπτωση του αποστήματος ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλης έκτασης και προκαλεί έντονα συμπτώματα ή και πυρετό η θεραπεία είναι η άμεση και μόνο διάνοιξη – παροχέτευση ώστε με την αποσυμφόρηση να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και να απομακρυνθεί το ρυπαρό περιεχόμενο ώστε να υποχωρήσει η έντονη φλεγμονή στην περιοχή. Μετά από περίπου 4 με 8 εβδομάδες (διαφέρει κατά περίπτωση) ιδιαίτερα σε μεγάλης έκτασης χρόνιες φλεγμονές με πολλαπλά συρίγγια, πρέπει να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου η βλάβη μαζί με τα συρίγγια. Αυτό επιτυγχάνεται με χειρουργική εκτομή. Στη συνέχεια το τραύμα που προκύπτει είτε συγκλείεται απευθείας είτε αφήνεται ανοιχτό και κλείνει με συχνές αλλαγές- περιποίηση σε περίπου 4 με 8 εβδομάδες.
Χρόνια φάση και συρίγγια.
Στις περιπτώσεις που η φλεγμονή υφίσταται για μήνες, ακόμη και αν δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα έχουμε την χρόνια φάση της νόσου. Η φλεγμονή στο δέρμα και υποδόριο, προχωράει προς την κατεύθυνση που συναντά λιγότερη αντίσταση στους ιστούς σχηματίζοντας οδούς επικοινωνίας της κύστης με το δέρμα ή με άλλα σημεία της περιοχής ή ανατομικές δομές, σχηματίζοντας έτσι ένα δίκτυο από σύριγγες επικοινωνίας, τα λεγόμενα συρίγγια. Η έκταση του δικτύου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, και κατά περίπτωση αποτελείται από ένα με δύο συριγγώδεις πόρους έως και πολλαπλά συρίγγια με διάφορες πορείες. Υπάρχει συχνά εκροή κίτρινου-καφέ υγρού, που λερώνει το εσώρουχο. Ο πόνος είναι συχνά ελάχιστος, αναφέρεται ως ενόχληση κοντά στην ουρίτσα, και μειώνεται δραστικά όταν βγαίνει απότομα υγρό. Ακόμη και όταν ο πόνος μειώνεται , η φλεγμονή συνεχίζει να υπάρχει και να δημιουργεί συρίγγια. Αν το συρίγγιο φτάσει στους σφιγκτήρες του πρωκτού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Κύστη κόκκυγα θεραπεία
1. Eκτομή – αφαίρεση της κύστης κόκκυγα και των συριγγίων
2. Us Guided SiLaD, Ultrasound Guided Sinus Laser Distruction θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser
3. Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος και τριχοφωλεακού συριγγίου. E.P.Si.T (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)
Κύστη κόκκυγα χειρουργείο
Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική, διαφέρει αναλόγως την έκταση και την φάση της νόσου και συνίσταται στην ριζική εκτομή της κοιλότητας και των συριγγίων. Οι τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται η εκτομή είναι η ανοιχτή, η κλειστή και η ημίκλειστη μέθοδος.
Κύστη κόκκυγα ανοιχτή μέθοδος
Στην ανοιχτή μέθοδο αφαιρείται ριζικά η κοιλότητα με τα συρίγγια, και στη συνέχεια το τραύμα κλείνει κατά δεύτερο σκοπό δηλαδή με συνεχείς αλλαγές.
Κύστη κόκκυγα κλειστή μέθοδος
Στην κλειστή μέθοδο αφαιρείται ριζικά η κοιλότητα με τα συρίγγια, και στη συνέχεια το τραύμα συγκλείεται άμεσα με ράμματα.
Κύστη κόκκυγα ημίκλειστη μέθοδος
Με την ημίκλειστη μέθοδος συμβαίνει μερική σύγκλειση ώστε το τραύμα που θα επουλωθεί με αλλαγές να είναι μικρότερης έκτασης.
Κύστη κόκκυγος laser Us Guided SiLaD, Ultrasound Guided Sinus Laser Distruction θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser
Η τεχνική Us Guided SiLaD, Ultrasound Guided Sinus Laser Distruction η οποία με χρήση laser καυτηριάζει το εσωτερικό των συριγγίων καθώς και της κοιλότητας με την φλεγμονή. Συγκεκριμένα το πρώτο βήμα της τεχνικής αποτελεί η αναγνώριση των συριγγίων. Αυτό επιτυγχάνεται με έγχυση διαμέσω ενός ανοίγματος στο δέρμα από ένα συρίγγιο, μιας μπλε χρωστικής ουσίας στο εσωτερικό της κοιλότητας και των συριγγίων με τα οποία επικοινωνεί ή με την χρήση ενός ειδικού χειρουργικού εργαλείου – χειρουργική μήλη. Από το ίδιο άνοιγμα ή μετά την δημιουργία μικρής τομής με το νυστέρι, εισάγεται μια ειδική οπτική ίνα που εφαρμόζει ακτινοβολία laser στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και των συριγγίων καυτηριάζοντας τα. Η εξάχνωση των τοιχωμάτων που προκαλεί η ενέργεια laser, καταστρέφει το επιθήλιο και προκαλεί μια διαδικασία απόφραξης σε όλη την έκταση της βλάβης. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του επιθηλίου των συριγγίων και η απόφραξη τους. Έτσι μέσα σε λίγες μέρες υπάρχει επούλωση και οριστική θεραπεία.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά.
- Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
- Διαρκεί 15-30 λεπτά
- Δεν υπάρχει μεγάλο ανοιχτό τραύμα μετεγχειρητικά
- Δεν χρειάζονται συνεχείς αλλαγές τραύματος
- Ο ασθενής επιστρέφει πολύ γρήγορα στις δραστηριότητες του.
Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος και τριχοφωλεακού συριγγίου. E.P.Si.T (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment)
Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης κύστης κόκκυγος στηρίζεται στην άμεση επισκόπηση της εσωτερικής κοιλότητας και του συριγγώδους πόρου με ειδικό συριγγοσκόπιο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της εμπλεκόμενης περιοχής, την απομάκρυνση των νεκρωμένων – αντιδραστικών ιστών και ξένων σωμάτων (τρίχες) και τέλος τον καυτηριασμό του μολυσμένου ιστού στο εσωτερικό της κοιλότητας. Με την τεχνική αυτή δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ιστού με τελικό αποτέλεσμα το μετεγχειρητικό τραύμα καθώς και η διαχείριση του μετεγχειρητικά είναι πολύ ποιο εύκολη σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική όπου το τραύμα αφήνεται ανοιχτό, χρειάζεται καθημερινές αλλαγές και επουλώνεται όταν υπάρχουν επιπλοκές σε πολλούς μήνες.
Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό πρωκτολόγο χειρουργό , ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα
Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Πρωκτολογίας με Laser
Ιατρείο Ευόσμου: Καραολή και Δημητρίου 92
2ος όροφος, γωνία με Αριστοτέλους, πάνω από τα Mikel cafe Ευόσμου
Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 46
2ος όροφος
2310/230562
ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com
6970805133
Έκτακτα περιστατικά