ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

 ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

κονδυλωματα – Αφαίρεση – άμεση θεραπεία laser

Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία

ΚΩΝΔΥΛΩΜΑΤΑ | Πρωκτολόγος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καταστροφής (ablation)  με  λέιζερ

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν μία περιπρωκτική θηλωματώδη νόσο που οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV). Υπάρχουν πολλοί υποτύποι του ιού, οι πιο συχνοί είναι οι 6 και 11 με χαμηλή πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής. Σε αντίθεση οι υποτύποι 16 και 18 ανιχνεύονται σε ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα της περιπρωκτικής περιοχής, δυσπλασία και διηθητικό καρκίνωμα τους πέους και του τραχήλου της μήτρας. Η μετάδοση συμβαίνει από με την σεξουαλική επαφή από άτομο φορέα, το οποίο μπορεί και να μην εμφανίζει ορατή βλάβη. Ενίοτε υπάρχει ασυμπτωματική λοίμωξη, ενώ η εντόπιση  πολλαπλών βλαβών περιπρωκτικά δεν προϋποθέτει απαραίτητα την πρωκτική συνουσία.

κονδυλωματα συμπτωματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα μοιάζουν με κουνουπίδι ή μικρή ελιά δέρματος (λευκή ανθοκραμβοειδή εμφάνιση) και εντοπίζονται στο δέρμα περιπρωκτικά, στον πρωκτικό σωλήνα, στα γεννητικά όργανα. Ενίοτε συρρέουν εμφανίζοντας την εικόνα όγκου.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι αιμορραγία, πόνος , κνησμός, έντονη μυρωδιά, υγρασία, αλλά πολύ συχνά είναι ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διάγνωση.

Κλινική εικόνα

Συνήθως έχουν εμφάνιση μικρών διακριτών επηρμένων μορφωμάτων του δέρματος ή πιο απλά, μικρά επίπεδα ογκίδια που μοιάζουν με σπυράκια ή έχουν όψη κουνουπιδιού. Αναπτύσσονται γύρω από τον πρωκτό – περιπρωκτικά, ενδοπρωκτικά δηλαδή εντός του πρωκτικού αυλού και στην  ουρογεννητική περιοχή.

Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν πόνο, παραμένουν ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση τους. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο ενίοτε έκκριση υγρού. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν επιπλοκές.  

 κονδυλωματα θεραπεια ευοσμος

Η θεραπεία του εξωτερικού τμήματος θα αποτύχει εάν ο ασθενής έχει ενδοπρωκτικά κονδυλώματα.

Η πρωκτοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατί αυτές οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως συρίγγια ή να σχετίζονται με δυσπλασίες ή καρκίνο του πρωκτού, καθώς η νόσος κάποιες φορές μπορεί έχει μόνο ενδοπρωκτική εντόπιση.

Εξαιτίας των συχνών υποτροπών της νόσου έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι θεραπείας χωρίς καμία να έχει αποδειχθεί η ολοκληρωμένη και οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι εκριζώνεται η βλάβη και όχι η λοίμωξη του ιού.

κονδυλωματα θεραπεια

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν

  • τοπικές θεραπείες
  • ιντερφερόνη
  • εμβολιασμοί
  • χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης – εξάχνωσης με laser

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την υποτροπιάζουσα φύση του προβλήματος και για το ότι η θεραπεία και η παρακολούθηση ίσως διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Υπάρχουν 3 τεχνικές για την χειρουργίκή αντιμετώπιση

Εκτομή με ψαλίδι

Θεραπέια με λέιζερ

Εκτομή και καυτηριασμός

κονδυλωματα laser

Η εξάχνωση με λέιζερ προτείνεται ως μία λύση που έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης , ανώδυνης και αναίμακτης αντιμετώπισης.

Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 60-90%, ενώ υποτροπής 20-30%.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων θα πρέπει να αρχίζει με πρωκτοσκόπηση, ώστε να γίνεται σαφής η επέκταση ή όχι της νόσου στον πρωκτικό σωλήνα. Στην συνέχεια θα πρέπει κατά περίπτωση να αποφασίζεται η θεραπευτική επιλογή ή συνδυασμός, όπως για παράδειγμα εξάχνωση και τοπική ή συστηματική αγωγή. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά για τυχόν υποτροπές, ανά μήνα για τους 3 πρώτους μήνες, και ακολούθως ανά 2-3 μήνες μεχρι να είναι ελεύθεροι νόσου για 1 χρόνο.


Το παραπάνω άρθρο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας – ενημέρωσης με το κοινό και τους ασθενείς με στόχο την εκπαίδευση τους σε ένα τρόπο σκέψης ώστε να είναι ικανοί να ‘‘φιλτράρουν’’ κατά το δυνατόν τις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνουν από τα διάφορα ΜΜΕ.

Με την παραδοχή ότι η ιατρική επιστημονική πληροφορία είναι συχνά βαρετή, απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας ώστε να κατανοηθεί, ανθίζει στις μέρες μας η ‘‘πειραγμένη’’, εύκολη, τροποποιημένη πληροφορία εντυπωσιασμού.

Αυτού του είδους η πληροφορία είναι ανακριβής, δεν έχει στόχο την πληροφόρηση, στοχεύει μόνο στις εντυπώσεις και την έκκλυση συναισθήματος με στόχο την κατευθυνόμενη αντίδραση. Ενίοτε αποτελεί παραπληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της δυσπληροφόρησης.

Το αντίδοτο στις αποσπασματικές, ανακριβείς ιατρικές πληροφορίες είναι η εκπαίδευση σε ένα τρόπο σκέψης που στηρίζεται στην λογική, σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και σε αντικειμενικά επιχειρήματα.

Η διάδοση της ορθής και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας από ειδικούς αποτελεί την απάντηση στην φαινομενικά ενδιαφέρουσα, ‘‘πιασάρικη’’, ανακριβή και χειριστική πληροφορία εντυπωσιασμού.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Κύστη κόκκυγος laser

  • Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες
  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με εύκολη μετεγχειρητική διαχείριση

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…

Απόστημα πρωκτού - συρίγγιο

Το περιπρωκτικό απόστημα, είναι μια κοιλότητα γεμάτη πύον, κάτω από το δέρμα, γύρω από τον πρωκτό. Το 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε φλεγμονή από μία εκ των 10-15 πρωκτικών κρυπτών (του Morgagni), που βρίσκονται περιμετρικά της οδοντωτής γραμμής.

Ραγάδες πρωκτού

Ραγάδες πρωκτού θεραπεία.  Αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού με λέιζερ

Αιμορροΐδες laser

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική πλαστικής αποκατάστασης με laser διόδου 1470 nm. LHP

Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Πρωκτολογίας με Laser

Ιατρείο Ευόσμου: Καραολή και Δημητρίου 92

2ος όροφος, γωνία με Αριστοτέλους, πάνω από τα Mikel cafe Ευόσμου

Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 46

2ος όροφος

2310/230562

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

6970805133

Έκτακτα περιστατικά