ΧΟΛΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΥΟΣΜΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ | ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΙΠΟΥΛΟΣ

Χολή, τι είναι:

Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι), αποθηκεύεται σε ένα «σακουλάκι», τη χοληδόχο κύστη, χρησιμεύει στον οργανισμό για τη διαδικασία της πέψης (χώνεψη) των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.

Τι εννοούμε με τη λέξη “χολή” στην καθημερινότητα:

Η λέξη “χολή” χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να δηλώσει:

  • την πάθηση που ονομάζεται χολολιθίαση, δηλαδή πέτρες στη χολή-λίθοι
  • τη χοληδόχο κύστη, δηλαδή το όργανο στο οποίο το υγρό χολή αποθηκεύεται

Συμπτώματα και επιπλοκές από τις πέτρες στη χολή (χολολιθίαση)

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με τα οποία εκδηλώνονται οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση), από έναν ισχυρό πόνο στην κοιλιά πάνω και δεξιά, μέχρι αίσθηση βάρους στην περιοχή του στομάχου, φούσκωμα και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλίας. Πολύ συχνά λόγω τον προηγουμένων, ο ασθενής οδηγείται σε διερεύνηση με γαστροσκόπηση ενώ το πρώτο λογικό βήμα είναι ένα απλό υπερηχογράφημα της άνω κοιλίας.

Οι επιπλοκές

Μεταξύ των επιπλοκών της χολολιθίασης είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που ονομάζεται χολοκυστίτιδα. Σε περίπτωση που μικρές πέτρες μετακινηθούν στα σωληνάκια που φέρνουν τη χολή στο έντερο, μπορεί να προκαλέσουν μια άλλη σοβαρή πάθηση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, την παγκρεατίτιδα.

Λαπαροσκόπηση και θεραπεία

Με την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στον τομέα της χειρουργικής και την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αντικαταστάθηκε η κλασική αφαίρεση της χολής –χοληδόχου κύστης, με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία της επιπλεγμένης χολολιθίασης.

 

error: Content is protected !!