ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ | ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ ΕΥΟΣΜΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ

Χημειοθεραπεία

Τις περισσότερες φορές ακολουθεί τη χειρουργική θεραπεία και ονομάζεται επικουρική (βοηθητική). Είναι η θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να είναι χάπια, φάρμακα που δίνονται ενδοφλεβίως, ή ενέσεις.


Τα φάρμακα αυτά επιδρούν στο γενετικό κώδικα των καρκινικών κυττάρων και τα εμποδίζουν να μεγαλώσουν, σκοτώνοντάς τα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τη χημειοθεραπεία και συνήθως συνδυάζονται μεταξύ τους.

Η χορήγηση γίνεται σε ‘κύκλους‘, δηλαδή η ασθενής παίρνει τα φάρμακα για κάποιες ημέρες και έπειτα ακολουθεί ένα διάλλειμα κάποιων εβδομάδων. Ο αριθμός των κύκλων χημειοθεραπείας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου και την  απόκριση του οργανισμού στα φάρμακα. Δυστυχώς τα φάρμακα αυτά δεν επιδρούν μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αλλά και στα υγιή με αποτέλεσμα να έχουμε τις λεγόμενες παρενέργειες.

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, και περιλαμβάνουν σε γενικά πλαίσια, αναιμία, ναυτία, εμετό, ερεθισμό του δέρματος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αραίωση ή απώλεια των μαλλιών – που είναι όμως παροδική, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ελάττωση της γονιμότητας, που μπορεί σε περιπτώσεις να είναι μόνιμη, πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η ορμονική θεραπεία – ενδοκρινική θεραπεία

Οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη), δηλαδή οι ορμόνες που φυσιολογικά παράγονται από το γυναικείο οργανισμό, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.Ειδικά στους καρκίνους που τα κύτταρά τους έχουν υποδοχείς για αυτές τις ορμόνες. Η ενδοκρινική θεραπεία, αποτελείται από φάρμακα που μπλοκάρουν τις γυναικείς ορμόνες.


Οι υποδοχείς είναι πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων. Σαν ένα κλειδί που ταιριάζει σε μια κλειδαριά, οι ορμόνες ενώνονται με τους ορμονικούς  υποδοχείς και ‘’ξεκλειδώνουν’’ την ανάπτυξη του καρκίνου.  Η ενδοκρινική θεραπεία, αποτελείται από φάρμακα που μπλοκάρουν την κλειδαριά και δεν μπορεί να ανοίξει με τις ορμόνες. Το πιο γνωστό φάρμακο της κατηγορίας είναι η ταμοξιφαίνη. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως τα 5 χρόνια.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα: πρόκειται για αντισώματα που έχουν φτιαχτεί σε εργαστήρια βιογενετικής, και είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να μπλοκάρουν συγκεκριμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.


Τα φάρμακα αυτά λοιπόν, ενώνονται μέσω των υποδοχέων, μόνο με τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

Τo μονοκλωνικό αντίσωμα ονομάζεται τραστουζουμάμπη. Χορηγείται ενδοφλεβίως, ή υποδορίως συνήθως μια φορά κάθε 3 εβδομάδες.

Ακτινοθεραπεία

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του μαστού, και κυρίως, όταν δεν αφαιρεθεί όλος ο μαστός, μπορεί να υπάρχουν ακόμη καρκινικά κύτταρα, στην περιοχή που βρισκόταν ο όγκος.


Η ακτινοθεραπεία πραγματοποιείται 5 φορές την εβδομάδα, για 5-6 εβδομάδες, και για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα αυτά τα κύτταρα να μεγαλώσουν και να ξαναφέρουν τον καρκίνο, ακτινοβολούμε τον υπόλοιπο μαστό (ή το θώρακα, αν έχουμε αφαιρέσει όλο το μαστό). Η ακτινοβολία, βλάπτει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, άρα εμποδίζει τα άρρωστα κύτταρα να μεγαλώσουν να δώσουν ξανά καρκίνο (τοπική υποτροπή). Η ακτινοθεραπεία πραγματοποιείται 5 φορές την εβδομάδα, για 5-6 εβδομάδες,

error: Content is protected !!