Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας πρόληψης καρκίνου του μαστού. Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες και να αρχίσουν εγκαίρως τις προληπτικές εξετάσεις.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη αίτια θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι μία στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και μία στις 8 γυναίκες στις Η.Π.Α. θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους.

Η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι τα γονίδια (κληρονομικότητα), το περιβάλλον αλλά και άλλοι που σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή, σωματική άσκηση).

Ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί.

Για την έγκαιρη διάγνωση υπάρχουν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες καθορίζουν το είδος και την συχνότητα των εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία και την πληθυσμιακή ομάδα.

Η ροζ κορδέλα είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο της ευαισθητοποίησης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Σε πολλές χώρες ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωσης και την ευαισθητοποίηση των γυναικών ως προς τη νόσο.

Η ελπίδα είναι στα χέρια μας.

Προσυμπτωματικός έλεγχος = Έγκαιρη διάγνωση = Πρόληψη μη αναστρέψιμων καταστάσεων

error: Content is protected !!