Πρόληψη καρκίνου μαστού | Μαστολόγος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Μαστολόγος, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος,

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Πρωτογενής πρόληψη: κάνω ό,τι με ωφελεί, αποφεύγω ό,τι με βλάπτει

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, είναι δυνατόν να αποφύγουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο των καρκίνων, απλά αλλάζοντας τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, είναι παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου κατά 21%.  Επομένως τι μπορείτε να κάνετε:

  • μην καπνίζετε ή εάν καπνίζετε σταματήστε, αποφύγετε την παχυσαρκία. Κάνετε συχνή αλλά συγκρατημένη άσκηση, καθημερινά εάν είναι δυνατόν
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρουρών και λαχανικών (5 μερίδες) και αποφύγετε τροφές που περιέχουν ζωικό λίπος
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

(Boyle et all 2003,  AICR American Institute Cancer Research)

Γυμναστική και πρόληψη καρκίνου του μαστού

Πρόληψη καρκίνου μαστού | Μαστολόγος Εύοσμος Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΣύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ερευνάς του καρκίνου (International Agency for Research on Cancer –Iarc), υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 22-33% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, οφείλεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι δυο ανεξάρτητοι παράγοντες, δηλαδή από μόνη της η έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνεται για το 10-16% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO), χρειάζεται συνολικά 150 λεπτά χαλαρής άσκησης την εβδομάδα (π.χ. 30 λεπτά την ημέρα 60 λεπτά 3 φορές). Ακόμη πιο απλά. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει (χορός, περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο κτλ) Σηκωθείτε από τους καναπέδες μπροστά από τις τηλεοράσεις!!

Δευτερογενής πρόληψη καρκίνου μαστού

Βρίσκω τον καρκίνο πριν εμφανιστεί, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού

Αυτοεξέταση μαστού

Ο μη φυσιολογικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων, που θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε σχηματισμό ενός όγκου, ο οποίος  πλέον ‘’θα φανεί’’, μπορεί να μην έχει ραντεβού την ίδια ημέρα με εσάς, για τον προγραμματισμένο σας έλεγχο.  Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.  Υπάρχει μια αμφισβήτηση, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την αξία της αυτοεξέτασης, με βάση στατιστικές μελέτες και επιστημονικά άρθρα, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική στατιστική διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες σε χώρες με ένα σύστημα υγείας που διαφέρει ριζικά από το δικό μας. Π.χ. στη χώρα μας υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό γυναικών που όχι μόνο δεν πραγματοποιεί προγραμματισμένους ελέγχους, αλλά δεν έχει κάνει ποτέ μια μαστογραφία! Αυτό μπορεί να το επιβεβαίωσει όχι μόνο η κλινική εμπειρία ενός χειρουργού που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, αλλά και ο καθένας από μόνος του αν ρωτήσει γυναίκες του περιβάλλοντός του εάν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Σημαντική σημείωση: το σύστημα υγείας δεν αποτελείται μόνο από τα μεγάλα νοσοκομεία και τον πληθυσμό που κατοικεί γύρω τους ή τις μονάδες περίθαλψης στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και από την περιφέρεια. Η προσωπική μου άποψη:  αποδείχθηκε σε συγκεκριμένες μελέτες, ότι η αυτοεξέταση δεν μειώνει το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας στους πληθυσμούς ασθενών, στους οποίους έγιναν οι έρευνες. Στο γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας όπου υπάρχει ακόμη ποσοστό γυναικών που δεν έκανε ποτέ μια μαστογραφία, που ενώ ανακάλυψε κάτι στο στήθος…το κρύβει, που δεν έχει κρατήσει αρχείο με τους προηγούμενους ελέγχους κτλ. η λογική προστάζει την προσαρμογή στα δεδομένα που ζούμε! Δηλαδή, αν δεν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον μαστό, τουλάχιστον κάντε μια αυτοψηλάφηση, και αναφέρετε στον χειρουργό σας, άμεσα, οτιδήποτε βρήκατε και δεν υπήρχε πριν. Η αυτοεξέταση και η παρατήρηση οποιαδήποτε αλλαγής στο στήθος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.  Η αυτοεξέταση και η παρατήρηση το μαστού σας, αυξάνει τις πιθανότητες να προλάβετε έναν όγκο, σε αρχικό στάδιο, δηλαδή αυξάνει τις πιθανότητες να νικήσετε τον καρκίνο του μαστού.  Βίντεο αυτοψηλάφησης.

Η σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

Τα ω-3 λιπαρά́ (καρύδια, αμύγδαλα), στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα, αντράκλα), ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί) φαίνεται να σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού́, χωρίς όμως να αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες. Σύμφωνα με το  Cancer Research Uk; Airc, το οποίο διεξάγει μια έρευνα σε 520.000 ασθενείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες για την σύνδεση μεταξύ καρκίνου και τρόπου ζωής, αναφέρεται ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστού:

Η αντικατάσταση, στο μέτρο του δυνατού, των κορεσμένων λιπαρών, (ζωικά λίπη, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, λίπος του κρέατος, μαργαρίνη)

Η κατανάλωση μονοακόρεστων, δηλαδή ελαιόλαδο. Η κατανάλωση διαφόρων τύπων ακόρεστων λιπαρών οξέων όπως τα ω-3 (που ανευρίσκονται  στα ψάρια, στο λιναρόσπορο και στα καρύδια), τα ω-6 (που βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στο ηλιέλαιο, στο σογιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο) και τα ω-9 (που βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο).

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Πόνος στο μαστό

Aποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες που έχουν περίοδο (έμμηνος ρύση) και τις οδηγεί να ζη­τήσουν τη συμβουλή του γιατρού πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του μαστού.

error: Content is protected !!