Πόνος στο μαστό  | Μαστολόγος Eύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Πόνος στο μαστό

Πόνος στο μαστό – Μαστολόγος Χειρουργός, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Το παρακάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Πόνος στο μαστό Μασταλγία – Μαστοδυνία

Αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες που έχουν περίοδο (έμμηνος ρύση) και τις οδηγεί να ζη­τήσουν τη συμβουλή του γιατρού πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του μαστού. Λιγότερο συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες χωρίς περίοδο (εμμηνόπαυση). Μπορεί να έρχεται και να φεύγει κάθε μήνα (κυκλική μαστοδυνία) ή μπορεί να διαρκεί εβδομάδες , ακόμη κα μήνες (μη κυκλική μαστοδυνία)

Τι προκαλεί πόνο στο μαστό – Αίτια Μαστοδυνίας

Διάφορα αίτια έχουν ενοχοποιηθεί σαν παθογενετικοί μηχανι­σμοί της μαστοδυνίας όπως:

  • Δίαιτα πλούσια σε ξανθίνες (καφές, τσάι, κακάο. κ.λπ.)
  • Ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του κύκλου
  • Η κατακράτηση του νερού, κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Τραυματισμός στο στήθος
  • Εγκυμοσύνη
  • Οι κύστες μαστού μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένες περιπτώσεις πόνο
  • Ινοαδένωμα: μπορεί να προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις πόνο
  • Μαστίτιδα
  • Μυοσκελετικές παθήσεις
  • Καρκίνος του μαστού (είναι δυνατό να εμφανίζεται με μοναδίκό σύμπτωμα τη μη κυκλική μαστοδυνία σε ποσοστό που κυμαίνεται από 5-

10%)

Σε περίπτωση που ο πόνος διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα ή επανέρχεται συχνά , πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα ειδικό μαστολόγο

Πως θα βρεί ο γιατρός μου τι προκαλεί τον πόνο στο μαστό

Ο ειδικός μαστολόγος θα κάνει πολλές ερωτήσεις για να έχει ενα λεπτομερές ιστορικό σας. Το ιστορικό της νόσου είναι σημαντικό για τη στοιχειοθέτηση της διάγνωσης, γιατί αντλούνται πληροφορίες οι οποίες ενδεχομένως να συσχετίσουν το πρόβλημα με μια συγκεκριμένη παθολογική αιτία. Η σχέση του πόνου με την πε­ρίοδο, με συγκινησιακά stress καθώς και η λήψη φαρμάκων έχουν μεγάλη σημασία στη διάγνωση.

Η φυσική εξέταση κυρίως θα αποκαλύψει ή όχι την παρουσία μάζας ή μορφώματος στο μαστό.

Τέλος μια μαστογραφία επιβάλλεται σαν εξέταση ρουτί­νας σε γυναίκες πάνω από το 35ο έτος της ηλικίας, ακόμη κι αν η φυσική εξέταση είναι αρνητική.

Το υπερηχογράφημα όπως και μια βιοψία θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Σε σημαντικό ποσοστό μετά την αξιολόγηση αυτή και μετά από συζήτηση και ανάλυση του προβλήματος από το θεράποντα ιατρό, οι γυναίκες ηρεμούν και αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί στην εξαφάνιση του συμ­πτώματος.

Θεραπεία – πόνος στο μαστό

Αναλόγως την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισης του πόνου

Έχουν γίνει αρκετές εργα­σίες για να καταδειχθεί η σχέση ανάμεσα στη δίαιτα που περιέχει ξανθίνες (καφές, τσάι, κακάο) και τη μαστοδυνία, αλλά τα ως τώρα δεδομένα δεν απέ­δειξαν ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση, ούτε αναφέρθηκε ύφεση του προβλήματος με την αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών. Έτσι η αποφυγή του καφέ, του αλατιού και η λήψη βιταμινών, χρησιμοποιούνται σαν αγωγή χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ύφεση του πόνου. 

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η αντιμετώπιση αποφασίζεται κάθε φορά από τον θεράποντα ιατρό με βάση το πρόβλημα, το παθογενετικό αίτιο και τις ανάγκες της ασθενούς.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

error: Content is protected !!