ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Κλινική εξέταση – Μαστογραφία

Υπέρηχο μαστών

Βιοψία (FNA, core biopsy)

Πως γίνεται η διάγνωση 

Η διάγνωση γίνεται με τριπλή αξιολόγηση:

  • κλινική εξέταση
  • εξετάσεις απεικόνισης
  • κυτταρολογική ή ιστολογική δειγματοληψία (όπου απαιτείται)

Η κλινική εξέταση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψιν τα πορίσματα των εξετάσεων απεικόνισης και το ατομικό ιστορικό της κάθε ασθενούς, θα αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι να προχωρήσει σε βιοψία.

Εξετάσεις απεικόνισης

Μαστογραφία

Είναι η ακτινογραφία των μαστών, μπορεί να εντοπίσει βλάβες σε πρώιμη φάση. Δεν βοηθά πολύ σε νεαρές γυναίκες λόγω της φύσης που έχει ο μαστός στις νεαρές ηλικίες. 

Έγχρωμο Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον χειρουργό, τον ακτινολόγο, όπως επίσης από άλλες ιατρικές ειδικότητες, για να κοιτάμε μέσα στο σώμα (έχει ένα όριο στο βάθος που μπορεί να φτάσει).

Μας δίνει την δυνατότητα να διακρίνουμε:

  • αν μια βλάβη είναι κυστική ή συμπαγής (η κύρια χρήση του)
  • τα χαρακτηριστικά που έχει και τα οποία μπορεί να καθορίζουν αν η βλάβη είναι καλοήθης (δηλαδή όχι καρκίνος) ή κακοήθης (καρκίνος)

Μαγνητική τομογραφία

Χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να αναπαράγει εικόνες του σώματος σε μια οθόνη υπολογιστή. Συνήθως χορηγείται μια ουσία ενδοφλεβίως (σκιαστικό). Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας.

Γαλακτογραφία

Είναι ένας διαφορετικός τύπος ακτινογραφίας του μαστού, πραγματοποιείται συνήθως όταν υπάρχει έκκριση από τη θηλή. Πραγματοποιείται σε δύο χρόνους, στον πρώτο χορηγούμε την σκιαστική ουσία και στο δεύτερο κάνουμε την ακτινογραφία, απεικονίζοντας τους γαλακτοφόρους πόρους και τις πιθανές παθολογικές βλάβες σε αυτούς.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Πως θα καταλάβω τι γράφει η ιστολογική έκθεση

Η παθολογοανατομική έκθεση είναι ένα πόρισμα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του όγκου που έχουμε αφαιρέσει, δίνει την διάγνωση, και καθορίσει το υπόλοιπο της θεραπείας για κάθε ασθενή. Είναι γραμμένο σε ιατρική ορολογία και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Η ιστολογική έκθεση απευθύνεται στο γιατρό σας με τον οποίο θα συν-αποφασίσετε για τη σωστή διαχείριση της νόσου, αλλά παραμένει δικαίωμα της ασθενούς  να μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει η ίδια, το τι περιγράφει το πόρισμα.

Είναι μια λεπτομερής περιγραφή του όγκου που αφαιρέθηκε, και περιέχει τις πληροφορίες που θα καθορίσουν την κατάλληλη θεραπεία στην συνέχεια.

Περιγράφει με λεπτομέρεια τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του όγκου (μέγεθος, τύπος κυττάρων), αν διηθεί και άλλους ιστούς, την κατάσταση των υποδοχέων, μας δίνει δηλαδή την ταυτότητα του και καταλαβαίνουμε αν πρόκειται για καλοήθεια ή για καρκίνο.

Το αποτέλεσμα της ιστολογικής έκθεσης είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που μαζί με άλλα, καθορίζουν για την κάθε ασθενή ξεχωριστά τη διαχείριση της νόσου.

Ας το διαβάσουμε λοιπόν

 

Στοιχεία ασθενούς, χειρουργού (παραπέμπων ιατρός)

Στην αρχή του κειμένου , θα βρούμε τα στοιχεία της ασθενούς, το όνομα του χειρουργού που αφαίρεσε το τμήμα του μαστού και την περιγραφή του/των κομματιών που έστειλε ο χειρουργός (παρασκεύασμα). 

Μακροσκοπική εξέταση 

Περιγραφή του κομματιού/κομματιών (παρασκεύασμα) που ο χειρουργός αφαίρεσε, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι (χωρίς το μικροσκόπιο). Περιλαμβάνει το σχήμα, το χρώμα, τη σύσταση, το μέγεθος και τα όρια (δηλαδή την περιοχή του φυσιολογικού μαστού γύρω από τον όγκο που αφαιρέθηκε).

Μικροσκοπική εξέταση

Εδώ θα βρούμε τις λεπτομερείς πληροφορίες για τον όγκο.

Ο τύπος του καρκίνου

Με βάση τα κύτταρα από τα οποία προέρχεται, έχουμε δυο βασικούς τύπους καρκίνου του μαστού το πορογενές και το λοβιακό καρκίνωμα. Είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία αλλά δεν καθορίζει απαραίτητα από μόνη της την πρόγνωση.

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Αν ο καρκίνος περιορίζεται στους γαλακτοφόρους πόρους ή στα λόβια ή αν έχει την δυνατότητα να  εξαπλωθεί σε γειτονικούς ιστούς, αγγεία, λεμφαγγεία και να δώσει μεταστάσεις. Αν πρόκειται δηλαδή για διηθητικό ή μη διηθητικό καρκίνωμα (in situ)

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Βαθμός κακοήθειας (tumor grade G1, G2, G3) 

Μας δείχνει πόσο τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τα φυσιολογικά. Όσο πιο όμοια με τα φυσιολογικά, (πιο διαφοροποιημένα) τόσο καλύτερη η πρόγνωση γιατί δεν αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. 

Βαθμός 1 = καλά διαφοροποιημένα, φαίνονται πιο όμοια με τα φυσιολογικά, δεν αυξάνεται ο όγκος με ταχείς ρυθμούς.

Βαθμός 2 = μέτρια διαφοροποιημένα

Βαθμός 3 = ελάχιστα διαφοροποιημένα, ακανόνιστα κύτταρα, πιο επιθετικά στο να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν.

Ανοσοϊστοχημική εξέταση του καρκινώματος

Μας δίνει πληροφορίες για τo αν υπάρχουν ή όχι:

  • Υποδοχείς οιστρογόνων (ER)
  • Υποδοχείς προγεστερόνης (PR)
  • Πρωτεΐνη c-erbB-2 (Her2)
  • Δείκτης κυτταρικού πολλαπλασιασμού (Ki67) 

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Βιοψία

 

 

Αφαίρεση και εξέταση ενός τμήματος του σώματος (ιστοτεμάχιο – παρασκεύασμα). Αφαιρούμε δηλαδή ένα κομμάτι του όγκου (βιοψία εντομής) ή ολόκληρο τον όγκο (βιοψία εκτομής) και το στέλνουμε για μικροσκοπική εξέταση (παθολογοανατομική εξέταση). Το αποτέλεσμα μας δίνει τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του όγκου, δηλαδή την ταυτότητά του. Με βάση αυτό, καθορίζεται η θεραπεία.

 

Βιοψία αναρρόφησης (FNA). Κύτταρα από το ύποπτο μόρφωμα (μπιλάκι, πρήξιμο), αφαιρούνται με αναρρόφηση, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνη. Στη συνέχεια στέλνονται για μικροσκοπική εξέταση (κυτταρολογική) ώστε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή αν πρόκειται για καρκίνο ή όχι.

 

Βιοψία με τέμνουσα βελόνη (Core Biopsy). Αφαιρούμε μικρό κομμάτι από τον όγκο, χρησιμοποιώντας μια ειδική βελόνη. Στη συνέχεια στέλνεται για μικροσκοπική εξέταση (ιστολογική) ώστε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του και να καθορίσουμε τη σωστή αντιμετώπιση.

 

Βιοψία εκτομής και εντομής. Αφαιρούμε ολόκληρο ή τμήμα του υπόπτου όγκου, ώστε μετά την ιστολογική του εξέταση να αποφασίσουμε τη σωστή θεραπεία.

error: Content is protected !!