Η ΖΩΗ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ, ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΖΕΙ 

Οι μετεγχειρητικοί έλεγχοι

Ο κίνδυνος υποτροπής

Ο μεταστατικός καρκίνος

Οι μετεγχειρητικοί έλεγχοι

Μετά το χειρουργείο και τους κύκλους χημειοθεραπείας, ακολουθεί η περίοδος της μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow up). Στα επόμενα 5 χρόνια που ακολουθούν την εμφάνιση του καρκίνου, θα πρέπει να γίνουν προγραμματισμένοι έλεγχοι.

Κάθε 4-6 μήνες , κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος την γενικής κατάστασης της ασθενούς, μαστογραφικός,  κλινικός και περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.

Οι εξετάσεις και η συχνότητα αλλάζουν ανάλογα με την περίπτωση.

Είναι πολύ φυσιολογικό σε αυτήν την περίοδο να αισθάνεσθε ευάλωτες και γεμάτες απορίες:

  • Φτάνουν αυτές οι εξετάσεις ή πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω;
  • Και αν έχω υποτροπή, θα το καταλάβω έγκαιρα;
  • Μήπως πρέπει να κάνω εξετάσεις για την καρδιά μετά από τη χημειοθεραπεία;

Αυτές και άλλες πολλές παρόμοιες ερωτήσεις και απορίες είναι αναμενόμενες

Μιλήστε με το χειρουργό σας για να δώσει όλες τις πληροφορίες που θα σας λύσουν τις απορίες και θα σας καθησυχάσουν. Ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, ικανούς να σας βοηθήσουν, επικοινωνήστε με οργανώσεις γυναικών που έχουν το ίδιο πρόβλημα, έτσι ώστε  να συνεχίσετε μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή,

Μην ξεχνάτε ότι βγήκατε νικήτριες από μία μάχη με τον καρκίνο!

Με το πέρασμα των 5 ετών, οι έλεγχοι αραιώνουν, παρόλα αυτά είναι πάντα σημαντικό αν παρατηρήσετε κάτι καινούργιο, άμεσα να επικοινωνήσετε με το χειρουργό σας. 

Ο κίνδυνος υποτροπής 

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων: 

  • Ο τύπος του καρκίνου
  • Το στάδιο
  • Τα μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου
  • Την παρουσία ή όχι, θετικών λεμφαδένων

Σε κάθε περίπτωση, με το πέρασμα του χρόνου, οι πιθανότητες  επανεμφάνισης μειώνονται, και μετά από 5 χρόνια ελαχιστοποιούνται για κάποιες κατηγορίες. Ο μέσος όρος που εμφανίζεται ξανά στο ίδιο σημείο (τοπική υποτροπή) είναι τα 3 χρόνια, και σε απομακρυσμένο σημείο (μετάσταση) τα 2 χρόνια. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε πάντα το νου μας, γιατί σε ορισμένες κατηγορίες καρκίνων, ένα 33% των υποτροπών μπορεί να εμφανιστεί και μετά τα 5 χρόνια.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, αριθμοί, επιβίωση, προβλήματα, θεραπεία. 

Τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό περιστατικών στη χώρα μας είναι ελλιπή. Ας δούμε στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας: το 2012, 12.000 γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο, 30.000 το 2015, με αναμενόμενο ρυθμό αύξησης 1% τον χρόνο. Το αρνητικό είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, παρόλα αυτά, το θετικό υπάρχει και είναι η παράλληλη αύξηση του αριθμού γυναικών που ζούν με καρκίνο. Επίσης στη χώρα μας πολλές γυναίκες  ζούν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις ανάγκες τους, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν και τις καινούργιες θεραπευτικές επιλογές. 

Ορισμός

Όταν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος. Τα όργανα που πηγαίνει είναι, στο 75% τα οστά, ακολουθούν το ήπαρ (συκώτι), πνεύμονες, εγκέφαλος και άλλα όργανα, όπως και λεμφαδένες. Το σημείο μετάστασης έχει σχέση με τον τύπο του καρκίνου.

Οι αριθμοί του μεταστατικού καρκίνου:

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη χώρα μας, ας δανειστούμε λοιπόν στατιστικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. την Ιταλία.

Το 2012, 12.000 γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο, που το 2015 έφτασαν τις 30.000, το οποίο σημαίνει εκτός από αύξηση της αρρώστιας , αύξηση και του χρόνου επιβίωσης. Για να έχουμε μια ιδέα, του τι πρακτικά σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί, θα το δούμε σε σχέση με τα περιστατικά στον ίδιο χρόνο: καρκίνου τραχήλου της μήτρας 2.200, ωοθηκών 4.900, παχέος εντέρου 22.300, τα οποία όλα μαζί , ισοδυναμούν με τα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού!

Υπάρχει διαφορετική κατανομή των μεταστάσεων μεταξύ του λοβιακού (ILC) και του πορογενούς διηθητικού καρκινώματος (IDC). Ενδεικτικά σύμφωνα με μια μελέτη: γαστρεντερικό σύστημα (4.5% vs 0.2%), γυναικολογικά όργανα (4.5% vs 0.8%), περιτόνεο-οπισθοπεριτοναικός χώρος (3.1% vs 0.6%), οστά (21.2% vs 14.4%), πνεύμονες (2.5% vs 10.2%) .

2017 Jun;77(6):660-666. doi: 10.1055/s-0043-109374. Epub 2017 Jun 28

Η επιβίωση

Είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες, περνώντας από 15 μήνες μέσο όρο, τη δεκαετία του 1970, σε 58 μήνες (4,8 χρόνια) τη δεκαετία του 2000, και σίγουρα μεγαλύτερη στις μέρες μας, γιατί τα στατιστικά στοιχεία αναφέρονται σε μελέτες που έχουν αρχίσει και ολοκληρωθεί χρόνια πριν.

Πάντα θυμόμαστε ότι στον καρκίνο του μαστού η κάθε περίπτωση διαφέρει, αναλόγως τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων, την κατάσταση της ασθενούς και άλλων παραγόντων.

Επιπλοκές /Προβλήματα

Οι μεταστάσεις στα οστά δίνουν τα περισσότερα προβλήματα/επιπλοκές. Στο 65% των περιπτώσεων που δεν παίρνουν θεραπεία, έχουμε έντονο πόνο, σπασίματα οστών/κατάγματα, πίεση του νωτιαίου μυελού, υπερασβεστιαιμία. 

Σε ασθενείς που δεν ακολουθούν κάποιο θεραπευτικό σχήμα, στατιστικά το πιο συχνό πρόβλημα είναι τα κατάγματα που εμφανίζονται σχεδόν 11 μήνες μετά την διάγνωση σε σύγκριση με τους 26 μήνες αν είναι σε θεραπεία, η υπερασβεστιαιμία (20% μετά από 14 μήνες) και η πίεση του νωτιαίου μυελού (10% μετά από 17 μήνες) χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Θεραπεία 

Συνδυασμός χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, και φαρμακολογικής θεραπείας ανάλογα την περίπτωση.

error: Content is protected !!