Ιατρείο Μαστού, Μαστολόγος Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης, Εύοσμος, Κορδελιό
Τι να περιμένω την ημέρα της εξέτασης

Την ημέρα της εξέτασης, θα είσαστε πιθανώς λίγο στρεσαρισμένες. Παρόλο που μπορεί να είναι μια προγραμματισμένη προληπτική επίσκεψη, η ιδέα και μόνο ότι μπορεί να έχουμε κάτι, μας φοβίζει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό, συμβαίνει σε όλους και δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.

Υπάρχει η εξέταση ρουτίνας, δηλαδή η προληπτική,  καθώς και η εξέταση διερεύνησης στην περίπτωση που υφίσταται κάποιο εύρημα/πρόβλημα.

Η διαδικασία της επίσκεψης

Βήμα πρώτο

Αρχική γνωριμία με το γιατρό και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου (ιατρικό ιστορικό, υπολογισμός κινδύνου της νόσου κτλ.)

Προσωπικά δίνω μεγάλο βάρος στο ιστορικό και στη συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου που αποτελεί τη βάση για να συνεχίσουμε, είτε πρόκειται για εξέταση ρουτίνας, είτε πρόκειται για διαγνωστική προσέγγιση.

Αυτή η διαδραστική διαδικασία, μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστή, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση του ασθενή ως άτομο, και τον τρόπο με τον οποίο θα πάρω όλες τις πληροφορίες για το ιατρικό του ιστορικό.

Βήμα δεύτερο

Εκτίμηση όλων των προηγούμενων εξετάσεων, εφόσον υπάρχουν.

Βήμα τρίτο

Κλινική εξέταση (ψηλάφηση και υπερηχογράφημα)

Σέβομαι απόλυτα τη γνώμη όλων των συναδέλφων, λαμβάνω υπόψιν οποιαδήποτε γραπτή και υπογεγραμμένη ιατρική/κλινική πληροφορία διατίθεται, αλλά η ευθύνη της επιστημονικής γνωμοδότησης, της διάγνωσης και της θεραπευτικής προσέγγισης βαραίνει αποκλειστικά εμένα.

Βήμα τέταρτο

Έχουμε στην διάθεση μας, πλέον, όλες τις πληροφορίες (ιατρικό ιστορικό, απεικονιστικές εξετάσεις, κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα κτλ.) και σύμφωνα με αυτές, θα απαντηθεί

  • αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι
  • ποιά είναι τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση του πιθανού προβλήματος
  • εφόσον δεν προκύψει λόγος ανησυχίας, προγραμματισμός της επομένης εξέτασης ρουτίνας.

Διάρκεια επίσκεψης: τουλάχιστον 40 λεπτά

Τι φέρνω μαζί μου

  • Την τελευταία μαστογραφία με το πόρισμα (και τις προηγούμενες αν υπάρχουν)
  • Το τελευταίο υπερηχογράφημα
  • Αν υπάρχει, το πόρισμα βιοψίας
  • Το εξιτήριο νοσοκομείου, αν νοσηλευτήκατε
  • Το ιδανικό είναι οι εξετάσεις απεικόνισης να προσκομίζονται σε ψηφιακή μορφή (CD, DVD, USB) και όχι φωτοτυπίες, ώστε να είναι εφικτή η εκτίμησή τους συνολικά και όχι απλά η ανάγνωση μόνο του γραπτού πορίσματος.
  • Γραπτή λίστα όλων των φαρμάκων (αν και εφόσον λαμβάνετε) , όνομα σκευάσματος, δοσολογία και από πότε αρχίσατε θεραπεία.

Συνιστώ να συνοδεύεστε από κάποιον, φίλο, φίλη, συγγενή, σύντροφο, σύζυγο, με τον/την οποίο/α αισθάνεσθε οικειότητα και ασφάλεια και θα μπορούσε να σας συνοδεύει στο τέταρτο βήμα.

$

Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης Μαστολόγος

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

2ος όροφος, γωνία με Αριστοτέλους, πάνω από τα Mikel cafe Ευόσμου

2310/758732

 

error: Content is protected !!