Καρκίνος μαστού και εκγυμοσύνη| Μαστολόγος  Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Χειρουργός Μαστολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Καρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη

Κάποιες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο για τον καρκίνο, είναι 3 στις 1000, με ρυθμό που αυξάνει για το λόγο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες τεκνοποιούν σε μεγαλύτερες ηλικίες με το πέρασμα του χρόνου.  Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε ένα ύποπτο μόρφωμα στο μαστό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο του θηλασμού, για τον λόγο ότι το στήθος είναι εξαιρετικά διογκωμένο και επώδυνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να καθυστερεί η διάγνωση. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους συστήνεται ένας πλήρης μαστολογικός έλεγχος πριν και μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση που ανακαλύπτουμαι έναν ύποπτο όζο στο μαστό κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθούν.  Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι το μωρό δεν κινδυνεύει να “κολλήσει”, δεν κινδυνεύει δηλαδή από τον καρκίνο γιατί τα κύτταρα δεν μπορούν να περάσουν σε αυτό.  Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χειρουργείο για τον καρκίνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις).

Καρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη, πως επηρεάζεται.

Η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει την πρόγνωση του καρκίνου.

Η θεραπεία θα αποφασιστεί ανάλογα με το στάδιο, το μέγεθος και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που καθορίζουν την αντιμετώπιση του καρκίνου εκτός εγκυμοσύνης, με την διαφορά ότι η θεραπεία θα βασιστεί περισσότερο στην χειρουργική επέμβαση.  Λόγω των παρενεργειών της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας, θα προτιμηθεί μια μαστεκτομή και όχι ογκεκτομή που θα πρέπει να συμπληρωθεί από ακτινοβολία.

‘Οπως αναφέρθηκε η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει την πρόγνωση του καρκίνου.

 Η χημειοθεραπεία δεν πραγματοποιείται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί προκαλεί τερατογένεση. Ο κίνδυνος μειώνεται στα επόμενα τρίμηνα αλλά δεν εξαφανίζεται. Συνήθως στην 33η εβδομάδα, είναι πιθανόν να υπάρξει ένδειξη για πρόκληση τοκετού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια οι φαρμακολογικές θεραπείες για τον καρκίνο. Η διακοπή της εγκυμοσύνης, δεν φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση, και δεν αποτελεί θεραπευτική επιλογή. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο, πρέπει να δράσουμε άμεσα. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς οι γυναίκες που ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά, την αρρώστια, θα πρέπει να χειρουργηθούν το συντομότερο δυνατό, και κατόπιν να λάβουν  χημειοθεραπευτική αγωγή (μετά το τέλος της εγκυμοσύνης). Επίσης δεν θα θηλάσουν το μωρό τους, πρώτον για να μειώσουν την αιματική ροή στο στήθος και έτσι το συνολικό μέγεθός του, και δεύτερον γιατί τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να συγκεντρωθούν στο μητρικό γάλα.

Θα μπορώ να μείνω έγκυος μετά τον καρκίνο του μαστού;

Για μια γυναίκα, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τον καρκίνο του μαστού, εμπεριέχει και την επιθυμία της να κάνει παιδιά

Η επιστροφή στην καθημερινότητα, θα γίνει σιγά σιγά. Η επιθυμία για ζωή σε μια γυναίκα γόνιμης ηλικίας, συνεπάγεται την επιθυμία να γίνει μητέρα. οι περισσότερες μελέτες συνιστούν μία αναμονή περίπου 2 -3 ετών μετά από τον πρώιμο καρκίνο του μαστού. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια πιθανή εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίπτωση στην πρόγνωση (τα νούμερα αλλοιώνονται από το λεγόμενο healthy mother bias, γι’ αυτό πιο εύκολα συναντούμε γυναίκες που έχουν μη επιθετικές μορφές καρκίνου, να προσπαθούν για εγκυμοσύνη μετά την θεραπεία).

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που νίκησες τον καρκίνο και θέλεις να κάνεις παιδιά, πρέπει να γνωρίζεις ότι το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, είναι λάθος οι γενικεύσεις το σωστό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας για την κύηση, δηλαδή γυναικολόγο που σε συνεργασία με το θεράποντα χειρουργό μαστολόγο αλλά και την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα (ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, ακτινολόγο) θα λάβει υπόψιν το ιστορικό σου και πάνω από όλα εσένα την ίδια. Έτσι θα συναποφασίσετε με γνώμονα την ιατρική επιστήμη και την επιθυμία σου. Το σίγουρο είναι, για να το πούμε πολύ απλά, ότι αν κάποια είχε καρκίνο στο παρελθόν, δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στο έμβρυο.

 

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

error: Content is protected !!