Ινοαδένωμα | Μαστολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

Z

Προληπτικός έλεγχος

Z

Υπερηχογράφημα

Z

Εκτίμηση μαστογραφίας

Z

Βιοψία, Χειρουργική μαστού

Ινοαδένωμα

Το ινοαδένωμα είναι μια πολύ συχνή καλοήθης πάθηση (όχι καρκίνος) του μαστού. Συνήθως εμφανίζεται σαν μια μάζα (οζίδιο, μπιλάκι, φούσκωμα) στο στήθος, η οποία κινείται όταν την πιέζουμε κατά την ψηλάφηση- αυτοεξέταση.

Το ινοαδένωμα μπορεί κατά την ψηλάφηση μπορεί να εμφανιστεί σαν είναι ένα συμπαγές μόρφωμα, με σκληροελαστική υφή, λεία επιφάνεια, ευκίνητο κάτω από το δέρμα και όχι κολλημένο.

Το ινοαδένωμα συνήθως δεν προκαλεί πόνο και δεν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τον υπόλοιπο μαστό. Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο, ενόχληση, ευαισθησία σε σχέση με την περίοδο.  

Το αφή είναι  που εφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξυ 15 και 35.

Τα ινοαδενώματα συχνά αναπτύσσονται κατά την εφηβεία, τα συναντούμε συχνότερα σε νέες γυναίκες (αναπαραγωγική ηλικία), αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες.

Ινοαδένωμα συμπτώματα

Ινοαδένωμα είναι μια βλάβη στο μαστό η οποία χαρακτηρίζεται ως καλοήθης (όχι καρκίνος)  και εκδηλώνεται σαν μία μάζα η οποία στην ψηλάφηση έχει ελαστική υφή, ομαλή λεία επιφάνεια και κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα. Το ινοαδένωμα συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Κάποιες φορές όμως εκδηλώνεται με ευαισθησία ή πόνο ιδιαίτερα πριν την αρχή της περιόδου.

Μπορεί να υπάρχει ένα ή περισσότερα ινοαδενώματα σε ένα μαστό όπως και μονήρη ή πολλαπλά αμφοτερόπλευρα.

Ινοαδένωμα Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται με

  • Λήψη ιστορικού
  • Κλινική  εξέταση
  • Υπερηχογράφημα, μαστογραφία
  • Βιοψία (με λεπτή, τέμνουσα βελόνη, εκτομή)

Κατά την διάρκεια της φυσικής εξέτασης με την ψηλάφηση καθορίζεται η σύσταση (σκληρή, ελαστική, μαλακή) τα όρια (σαφή, ασαφή) η επιφάνεια (λεία, λοβωτή) η κινητικότητα και η ευαισθησία. Κάποια μορφώματα δεν είναι δυνατόν να ψηλαφηθούν και αναγνωρίζονται μόνο με τις απεικονιστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις διαφέρουν ανάλογα την ηλικία της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά του όζου.

Σε γυναίκες νεαρής ηλικίας η διάγνωση πραγματοποιείται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ,λόγω πυκνότητας των μαστών. Κατά περίπτωση και βιοψία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες κατά περίπτωση αποφασίζεται η διαγνωστική προσέγγιση.

Διαγνωστική μαστογραφία

Η μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την αναπαραγωγή μιας εικόνας που αντιστοιχεί  σε μία ύποπτη περιοχή του μαστού. το ινοαδένωμα μπορεί να απεικονιστεί σαν μία μάζα με λείες στρογγυλές, που ξεχωρίζουνε με σαφήνεια από τον υπόλοιπο μαστό.

Υπερηχογράφημα μαστού

Για γυναίκες νεαρής αναπαραγωγικής ηλικίας το υπερηχογράφημα απεικονίζει εύκολα το ινοαδένωμα σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία. Καθορίζει αν πρόκειται για συμπαγή ή κυστική βλάβη καθώς και την ύπαρξη ή όχι αγγείωσης εντός του μορφώματος.

Παρακέντηση μαστού με λεπτή βελόνη (Fine Needle Aspiration)

Με χρήση μιας λεπτής βελόνης προσαρμοσμένης σε μία σύριγγα, μετά από παρακέντηση του μαστού στην ύποπτη περιοχή, λαμβάνεται δείγμα με αναρρόφηση και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Η εξέταση δεν είναι πάντοτε διαγνωστική.

Βιοψία με τέμνουσα βελόνη (Core needle biopsy)

Συνήθως με υπερηχογραφική καθοδήγηση και ειδική συσκευή αφαιρούμε μικρά κομμάτια (ιστοτεμάχια) από την ύποπτη περιοχή του μαστού, τα οποία αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Ινοαδένωμα Αίτια

Ο μαστός αποτελείται από λόβια (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους (σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή) τα οποία περιβάλλονται από ινώδη και λιπώδη ιστό. Το ινοαδένωμα αποτελεί μια απόκλιση των φυσιολογικών μεταβολών που συντελούνται στο μαστό λόγω αυξημένης ευαισθησίας στα οιστρογόνα, (κυρίως στην πρώιμη παραγωγική ηλικία 15-25 ετών). Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι το ινοαδένωμα προέρχεται από ένα λόβιο και όχι από ένα κύτταρο, εμφανίζει την ίδια ορμονική εξάρτηση με τον υπόλοιπο μαζικό αδένα, παράγοντας γάλα κατά την γαλουχία και υποστρέφοντας κατά την εμμηνόπαυση. Έτσι, ενώ προέρχεται από το λόβιο, το αδενικό και ινώδες στοιχείο αναπτύσσεται πέραν του λόβιου και εμφανίζεται σαν μόρφωμα, μάζα, οζίδιο, μπιλάκι.

Τύποι ινοεπιθηλιακών βλαβών  

Απλό ινοαδενώμα

Σύμπλοκο ινοαδενώμα

Νεανικό ινοαδενώμα

Φυλλοειδής όγκος

Ινοαδένωμα θεραπεία  

Η συντηρητική αντιμετώπιση με παρακολούθηση έχει ένδειξη σε ινοαδενώματα πολύ μικρά, ή με τεκμηριωμένη στασιμότητα για 2 με 4 εξάμηνα. Η θεραπεία του ινοαδενώματος είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρου του όγκου συνήθως με τοπική αναισθησία. Η κύρια ένδειξη για αφαίρεση είναι η ιστολογική ταυτοποίηση και η  αποφυγή διαγνωστικού λάθους.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Αιμορροϊδοπάθεια κατά την κύηση. Aποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή;  Χειρουργός Σταυρούπολη Εύοσμος Κορδελιό Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος 07 Φεβ 2018 Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός  της νόσου...

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή ως “νόσος...

Πόνος στο μαστό

Aποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες που έχουν περίοδο (έμμηνος ρύση) και τις οδηγεί να ζη­τήσουν τη συμβουλή του γιατρού πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του μαστού.

error: Content is protected !!