Ινοαδένωμα | Μαστολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

Z

Προληπτικός έλεγχος

Z

Υπερηχογράφημα

Z

Εκτίμηση μαστογραφίας

Z

Βιοψία, Χειρουργική μαστού

Ινοαδένωμα

Το ινοαδένωμα είναι μια πολύ συχνή καλοήθης πάθηση (όχι καρκίνος) του μαστού. Συνήθως εμφανίζεται σαν μια μάζα (οζίδιο, μπιλάκι, φούσκωμα) στο στήθος, η οποία κινείται όταν την πιέζουμε κατά την ψηλάφηση- αυτοεξέταση.

Το ινοαδένωμα μπορεί κατά την ψηλάφηση μπορεί να εμφανιστεί σαν είναι ένα συμπαγές μόρφωμα, με σκληροελαστική υφή, λεία επιφάνεια, ευκίνητο κάτω από το δέρμα και όχι κολλημένο.

Το ινοαδένωμα συνήθως δεν προκαλεί πόνο και δεν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τον υπόλοιπο μαστό. Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο, ενόχληση, ευαισθησία σε σχέση με την περίοδο.  

Το αφή είναι  που εφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξυ 15 και 35.

Τα ινοαδενώματα συχνά αναπτύσσονται κατά την εφηβεία, τα συναντούμε συχνότερα σε νέες γυναίκες (αναπαραγωγική ηλικία), αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες.

Ινοαδένωμα συμπτώματα

Ινοαδένωμα είναι μια βλάβη στο μαστό η οποία χαρακτηρίζεται ως καλοήθης (όχι καρκίνος)  και εκδηλώνεται σαν μία μάζα η οποία στην ψηλάφηση έχει ελαστική υφή, ομαλή λεία επιφάνεια και κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα. Το ινοαδένωμα συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Κάποιες φορές όμως εκδηλώνεται με ευαισθησία ή πόνο ιδιαίτερα πριν την αρχή της περιόδου.

Μπορεί να υπάρχει ένα ή περισσότερα ινοαδενώματα σε ένα μαστό όπως και μονήρη ή πολλαπλά αμφοτερόπλευρα.

Ινοαδένωμα Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται με

  • Λήψη ιστορικού
  • Κλινική  εξέταση
  • Υπερηχογράφημα, μαστογραφία
  • Βιοψία (με λεπτή, τέμνουσα βελόνη, εκτομή)

Κατά την διάρκεια της φυσικής εξέτασης με την ψηλάφηση καθορίζεται η σύσταση (σκληρή, ελαστική, μαλακή) τα όρια (σαφή, ασαφή) η επιφάνεια (λεία, λοβωτή) η κινητικότητα και η ευαισθησία. Κάποια μορφώματα δεν είναι δυνατόν να ψηλαφηθούν και αναγνωρίζονται μόνο με τις απεικονιστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις διαφέρουν ανάλογα την ηλικία της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά του όζου.

Σε γυναίκες νεαρής ηλικίας η διάγνωση πραγματοποιείται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ,λόγω πυκνότητας των μαστών. Κατά περίπτωση και βιοψία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες κατά περίπτωση αποφασίζεται η διαγνωστική προσέγγιση.

Διαγνωστική μαστογραφία

Η μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την αναπαραγωγή μιας εικόνας που αντιστοιχεί  σε μία ύποπτη περιοχή του μαστού. το ινοαδένωμα μπορεί να απεικονιστεί σαν μία μάζα με λείες στρογγυλές, που ξεχωρίζουνε με σαφήνεια από τον υπόλοιπο μαστό.

Υπερηχογράφημα μαστού

Για γυναίκες νεαρής αναπαραγωγικής ηλικίας το υπερηχογράφημα απεικονίζει εύκολα το ινοαδένωμα σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία. Καθορίζει αν πρόκειται για συμπαγή ή κυστική βλάβη καθώς και την ύπαρξη ή όχι αγγείωσης εντός του μορφώματος.

Παρακέντηση μαστού με λεπτή βελόνη (Fine Needle Aspiration)

Με χρήση μιας λεπτής βελόνης προσαρμοσμένης σε μία σύριγγα, μετά από παρακέντηση του μαστού στην ύποπτη περιοχή, λαμβάνεται δείγμα με αναρρόφηση και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Η εξέταση δεν είναι πάντοτε διαγνωστική.

Βιοψία με τέμνουσα βελόνη (Core needle biopsy)

Συνήθως με υπερηχογραφική καθοδήγηση και ειδική συσκευή αφαιρούμε μικρά κομμάτια (ιστοτεμάχια) από την ύποπτη περιοχή του μαστού, τα οποία αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Ινοαδένωμα Αίτια

Ο μαστός αποτελείται από λόβια (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους (σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή) τα οποία περιβάλλονται από ινώδη και λιπώδη ιστό. Το ινοαδένωμα αποτελεί μια απόκλιση των φυσιολογικών μεταβολών που συντελούνται στο μαστό λόγω αυξημένης ευαισθησίας στα οιστρογόνα, (κυρίως στην πρώιμη παραγωγική ηλικία 15-25 ετών). Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι το ινοαδένωμα προέρχεται από ένα λόβιο και όχι από ένα κύτταρο, εμφανίζει την ίδια ορμονική εξάρτηση με τον υπόλοιπο μαζικό αδένα, παράγοντας γάλα κατά την γαλουχία και υποστρέφοντας κατά την εμμηνόπαυση. Έτσι, ενώ προέρχεται από το λόβιο, το αδενικό και ινώδες στοιχείο αναπτύσσεται πέραν του λόβιου και εμφανίζεται σαν μόρφωμα, μάζα, οζίδιο, μπιλάκι.

Τύποι ινοεπιθηλιακών βλαβών  

Απλό ινοαδενώμα

Σύμπλοκο ινοαδενώμα

Νεανικό ινοαδενώμα

Φυλλοειδής όγκος

Ινοαδένωμα θεραπεία  

Η συντηρητική αντιμετώπιση με παρακολούθηση έχει ένδειξη σε ινοαδενώματα πολύ μικρά, ή με τεκμηριωμένη στασιμότητα για 2 με 4 εξάμηνα. Η θεραπεία του ινοαδενώματος είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρου του όγκου συνήθως με τοπική αναισθησία. Η κύρια ένδειξη για αφαίρεση είναι η ιστολογική ταυτοποίηση και η  αποφυγή διαγνωστικού λάθους.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Μαστογραφία πότε γίνεται

Μαστογραφία πότε γίνεται | Μαστολόγος Εύοσμος Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΜαστογραφία και πρόληψη Μαστολόγος Χειρουργός | Ιωάννης ΠαπαγιαννόπουλοςΟ κίνδυνος που διατρέχει μία γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι η...

Όγκοι στη μασχάλη

Πιάνω κάτι στη μασχάλη | Μαστολόγος Eύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Όγκοι μασχάλης   Μαστολόγος Εύοσμος, 2310-758732, Ανδρέα Παπανδρέου 69, Δήμος Ευόσμου Κορδελιού"Το παρακάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι...

Κύστη μαστού

Κύστη μαστού | Μαστολόγος Eύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Κύστη μαστού και πιθανότητες καρκίνου Κύστη μαστού - Μαστολόγος Χειρουργός, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Κύστη μαστού | Μαστολογος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Κυστη μαστου και πιθανότητες καρκίνου Η κύστη ορίζεται...

Απέκκριση υγρού από τη θηλή2

Υγρό από το στήθος | Μαστολόγος Eύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Υγρό από το στήθος Μαστολόγος Χειρουργός, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Υγρό από το μαστό| Μαστολογος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Υγρό από τη θηλή Η εκροή υγρού από τη θηλή – υγρό από το στήθος αποτελεί το...

Αυξητική στήθους με ενθέματα και προβλήματα στη διάγνωση καρκίνου μαστού

Χειρουργός Μαστού - Μαστολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλοςος Αυξητική στήθους και καρκίνος μαστού | Μαστολογος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Μαστολόγος Χειρουργός Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Αυξητική στήθους και προβλήματα στη διάγνωση καρκίνου του μαστού Αυξητική...

Μικροεπασβεστώσεις μαστού

Μικροεπασβεστώσεις μαστού | Μαστολόγος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Μικροεπασβεστώσεις, μικροαποτιτανώσεις μαστού Μαστολόγος Χειρουργός, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Μικροεπασβεστώσεις μαστού Τι είναι οι μικροεπασβεστώσεις Οι επασβεστώσεις μαστού είναι εναποθέσεις...

Μαστίτιδα – απόστημα που δεν ωφείλεται σε θηλασμό

Μαστίτιδα – απόστημα σε μη θηλάζουσα γυναίκα | μαστολογος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Μαστίτιδα – απόστημα σε μη θηλάζουσα γυναίκα Μαστολόγος Χειρουργός Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Μαστίτιδα – απόστημα σε μη θηλάζουσα γυναίκα Μαστίτιδα – απόστημα σε μη θηλάζουσα...

Πόνος στο μαστό

Aποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες που έχουν περίοδο (έμμηνος ρύση) και τις οδηγεί να ζη­τήσουν τη συμβουλή του γιατρού πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του μαστού.

error: Content is protected !!