Χειρουργός Πρωκτολόγος Εύοσμος  | Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Ο χειρουργός Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης αναλαμβάνει περιστατικά γενικής χειρουργικής

Υπηρεσίες Γενικής Χειρουργικής

Κύστη κόκκυγος, είφρυση όνυχος – ονυχεκτομή, αφαίρεση καρκίνου δέρματος, κύστη δέρματος, κήλη, χολή, παθήσεις πρωκτού (αιμορροίδες, ραγάδα, συρρίγιο-απόστημα πρωκτού, καρκίνο πρωκτού), παθήσεις παχέος εντέρου, παθήσεις μαστού.

 

Τι σημαίνει καλοήθης και κακοήθης όγκος

Νεοπλασία, Όγκος, Bλάβη= πολλαπλασιασμός κυττάρων.

Νέο – πλασiα: δημιουργία νέων κυττάρων.

Πότε τα νέα κύτταρα δημιουργούν πρόβλημα;

Όταν δεν είναι φυσιολογικά και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο.Αυτό ονομάζεται κακοήθης νεοπλασία, δηλαδή καρκίνος

Όταν υπάρχει έλεγχος πολλαπλασιασμού στα νέα κύτταρα, μιλάμε για καλοήθη νεοπλασία

 • Νεοπλασία (Όγκος, βλάβη) = πολλαπλασιασμός κυττάρων

Καλοήθης ή Κακοήθης

 • Καλοήθεις όγκοι = όχι καρκίνος
 • Κακοήθεις όγκοι = καρκίνος
Τι να περιμένω την ημέρα της εξέτασης
Την ημέρα της εξέτασης, θα είσαστε πιθανώς λίγο στρεσαρισμένες. Παρόλο που μπορεί να είναι μια προγραμματισμένη προληπτική επίσκεψη, η ιδέα και μόνο ότι μπορεί να έχουμε κάτι, μας φοβίζει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό, συμβαίνει σε όλους και δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.

Υπάρχει η εξέταση ρουτίνας, δηλαδή η προληπτική,  καθώς και η εξέταση διερεύνησης στην περίπτωση που υφίσταται κάποιο εύρημα/πρόβλημα.

Η διαδικασία της επίσκεψης

Βήμα πρώτο

Αρχική γνωριμία με το γιατρό και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου (ιατρικό ιστορικό, υπολογισμός κινδύνου της νόσου κτλ.)

Προσωπικά δίνω μεγάλο βάρος στο ιστορικό και στη συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου που αποτελεί τη βάση για να συνεχίσουμε, είτε πρόκειται για εξέταση ρουτίνας, είτε πρόκειται για διαγνωστική προσέγγιση.

Αυτή η διαδραστική διαδικασία, μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστή, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση του ασθενή ως άτομο, και τον τρόπο με τον οποίο θα πάρω όλες τις πληροφορίες για το ιατρικό του ιστορικό.

Βήμα δεύτερο

Εκτίμηση όλων των προηγούμενων εξετάσεων, εφόσον υπάρχουν.

Βήμα τρίτο

Κλινική εξέταση (ψηλάφηση και υπερηχογράφημα)

Σέβομαι απόλυτα τη γνώμη όλων των συναδέλφων, λαμβάνω υπόψιν οποιαδήποτε γραπτή και υπογεγραμμένη ιατρική/κλινική πληροφορία διατίθεται, αλλά η ευθύνη της επιστημονικής γνωμοδότησης, της διάγνωσης και της θεραπευτικής προσέγγισης βαραίνει αποκλειστικά εμένα.

Βήμα τέταρτο

Έχουμε στην διάθεση μας, πλέον, όλες τις πληροφορίες (ιατρικό ιστορικό, απεικονιστικές εξετάσεις, κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα κτλ.) και σύμφωνα με αυτές, θα απαντηθεί

 • αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι
 • ποιά είναι τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση του πιθανού προβλήματος
 • εφόσον δεν προκύψει λόγος ανησυχίας, προγραμματισμός της επομένης εξέτασης ρουτίνας.

Διάρκεια επίσκεψης: τουλάχιστον 40 λεπτά

Τι φέρνω μαζί μου

 • Την τελευταία μαστογραφία με το πόρισμα (και τις προηγούμενες αν υπάρχουν)
 • Το τελευταίο υπερηχογράφημα
 • Αν υπάρχει, το πόρισμα βιοψίας
 • Το εξιτήριο νοσοκομείου, αν νοσηλευτήκατε
 • Το ιδανικό είναι οι εξετάσεις απεικόνισης να προσκομίζονται σε ψηφιακή μορφή (CD, DVD, USB) και όχι φωτοτυπίες, ώστε να είναι εφικτή η εκτίμησή τους συνολικά και όχι απλά η ανάγνωση μόνο του γραπτού πορίσματος.
 • Γραπτή λίστα όλων των φαρμάκων (αν και εφόσον λαμβάνετε) , όνομα σκευάσματος, δοσολογία και από πότε αρχίσατε θεραπεία.

Συνιστώ να συνοδεύεστε από κάποιον, φίλο, φίλη, συγγενή, σύντροφο, σύζυγο, με τον/την οποίο/α αισθάνεσθε οικειότητα και ασφάλεια και θα μπορούσε να σας συνοδεύει στο τέταρτο βήμα.

Τι σημαίνει το νούμερο Bi-Rads στη μαστογραφία
Η ανάγκη μίας ενιαίας παγκόσμιας περιγραφής των μαστογραφικών ευρημάτων οδήγησε στην κατηγοριοποίηση των βλαβών σύμφωνα με την πιθανότητα παρουσίας ή όχι καρκίνου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα περιγραφικό λεξικό μαστογραφικών γνωματεύσεων το Bi-Rads (Breast Imaging Reporting And Data System).

Σύμφωνα λοιπόν με το BI-RADS υπάρχουν οι εξής κατηγορίες κατάταξης των μαστογραφιών ανάλογα με τα ευρήματά τους:

Κατηγορία 0: Ανεπαρκής χαρακτηρισμός ευρημάτων – απαιτείται επιπρόσθετος απεικονιστικός έλεγχος.

Κατηγορία 1: Μαστογραφία αρνητική. Δεν υπάρχουν ευρήματα.

Κατηγορία 2: Υπάρχουν καλοήθη ευρήματα.

Κατηγορία 3: Υπάρχουν πιθανώς καλοήθη ευρήματα. Ο κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου είναι περίπου 2,7%.

Κατηγορία 4: Υπάρχει ύποπτη ανωμαλία με πιθανότητα κακοήθειας 2-95%. Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας περιγράφονται τρεις υποκατηγορίες:

-Κατηγορία 4 Α: βλάβες με πιθανότητα κακοήθειας (2-10%)

-Κατηγορία 4 Β: βλάβες με πιθανότητα κακοήθειας (10-50%), για τις οποίες συνιστάται περαιτέρω έλεγχος με βιοψία,

-Κατηγορία 4 C: βλάβες με πιθανότητα κακοήθειας (50-95%).

Κατηγορία 5: Υπάρχει εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα κακοήθειας σε ποσοστό >95%.

Κατηγορία 6: Έχει γίνει γνωστή βιοψία και υπάρχει επιβεβαιωμένη κακοήθεια

Υπερηχογράφημα, σε τι χρησημεύει.
Το υπερηχογράφημα είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται από τον χειρουργό, τον ακτινολόγο όπως επίσης από  άλλες ιατρικές ειδικότητες, για να κοιτάμε μέσα στο σώμα (έχει ένα όριο στο βάθος που μπορεί να φτάσει).

Μας δίνει την δυνατότητα να διακρίνουμε:

 • αν μια βλάβη είναι κυστική ή συμπαγής (η κύρια χρήση του),
 • τα χαρακτηριστικά που έχει και τα οποία μπορεί να καθορίζουν αν η βλάβη είναι καλοήθης (δηλαδή όχι καρκίνος) ή κακοήθης (καρκίνος).

Το σημαντικό για τον χειρουργό μαστού, είναι ότι τα δάκτυλα και η ψηλάφηση, έχουν ένα όριο που μπορούν να φτάσουν, ενώ το υπερηχογράφημα επιτρέπει να ‘δούμε’ ακόμη πιο μέσα, κάτω από το δέρμα και να χαρακτηρίσουμε ανατομικές δομές, που θα ήταν αδύνατο  μόνο ψηλαφώντας από την επιφάνια του δέρματος. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες είναι η επέκταση των δακτύλων κάτω από το δέρμα.

Χρησιμοποιείται επίσης, για να βλέπουμε την βελόνη σε βιοψία αναρρόφησης (FNA), Core biopsy, όπως και την τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού για μη ψηλαφητές βλάβες.

Αποτελεί διερευνητικό και διαγνωστικό εργαλείο.

Διάβασα ότι το ινοαδένωμα μαστού είναι καλοήθης όγκος. Τι σημαίνει αυτό;
Όλοι οι όγκοι διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι καλοήθεις είναι σχετικά αβλαβείς όγκοι οι οποίοι ανάλογα με το μέγεθός τους και την θέση τους έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση (συνήθως παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα). Οι κακοήθεις όγκοι, ή αλλιώς οι καρκινικοί́ όγκοι, είναι επιθετικοί́, προκαλούν μεταστάσεις σε άλλα όργανα και χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση απο εξειδικευμένο χειρουργό.
Πιάνω ένα οζίδιο στο μαστό μου. Τι πρέπει να κάνω;
Τις περισσότερες φορές τα οζίδια είναι καλοήθεις όγκοι και όχι καρκινικοί όγκοι. Παρόλα αυτά η βλάβη δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη και συνιστώ άμεσα να επισκεφτείτε τον ειδικό χειρουργό μαστολόγο σας. 

Συχνές ερωτήσεις

Καλοήθεις κύστεις μαστού, μπορούνε να εξελιχθούν σε καρκίνο;
Από την εμπειρία μου και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι διαγνωσμένες, ως καλοήθεις, κύστες μαστού δεν μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου αρχικά η βλάβη αξιολογήθηκε ως απλή κύστη, ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα κυστικό μόρφωμα σε προκαρκινικό στάδιο.
Τί είναι η κύστη μαστού;
 • είναι μια φουσκίτσα γεμάτη υγρό μέσα στο μαστό (συλλογή υγρού σε κάψα που έχει επιθήλιο),
 • τη συναντούμε συνήθως σε γυναίκες ηλικίας γύρω στα 40 (προ-εμμηνοπαυσιακές),
 • σχετίζεται τις περισσότερες φορές με μια διαταραχή του μαστού που ονομάζεται ινώδης κυστική μαστοπάθεια.

Καθώς τα σωληνάκια μέσα στο μαστό (μονάδα τελικού πόρου – λοβίου), κλείνουν ή λεπταίνουν πολύ, μαζεύεται υγρό πίσω από το σημείο απόφραξης, προκαλώντας φούσκωμα στο εσωτερικό του μαστού (διάταση αδενικών κυψελών στο λόβιο).

Το υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής που χαρακτηρίζει μια βλάβη, ως κύστη.

Πότε ανησυχώ για μια κύστη

Ανησυχούμε όταν δεν είναι μια απλή κύστη, δηλαδή:

 • Π.χ. όταν δεν είναι ένας ενιαίος χώρος (διαφραγμάτια),
 • αν υπάρχει μέσα στην κύστη μια άλλη βλάβη ή μόρφωμα, οπότε και χρειάζεται, ως πρώτο βήμα, με μια σύριγγα να πάρουμε δείγμα από το υγρό (FNA).

Συμπερασματικά οι κύστες μαστού είναι πολύ συχνές, τυπικά εμφανίζονται γύρω στα 40, και συνήθως σχετίζονται με ινοκυστικές διαταραχές του μαστού.

Πιάνω ένα μπιλάκι στη μασχάλη μου. Πρέπει να ανησυχώ;
Τις περισσότερες φορές το μπιλάκι στη μασχάλη δεν είναι κάτι ανησυχητικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται εξ αρχής μια σοβαρή βλάβη. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητο και συνιστώ άμεσα να επισκεφτείτε τον ειδικό χειρουργό μαστολόγο σας.
Πόσο συχνά να κάνω αυτοέλεγχο μαστού;
Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται την 1η εβδομάδα μετά την περίοδό σου (μετά την 7η ημερά του εμμήνου κύκλου, προτιμότερο την 9η ημερά, έως περίπου μία εβδομάδα πριν από́ τον επόμενο κύκλο). Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, φυσιολογική ή μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορούν να αυτοεξετάζονται μια φορά́ τον μήνα, π.χ. κάθε 1η του μηνός.
Έχει θέση η εναλλακτικη ιατρική στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;
Η εναλλακτική ιατρική δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού

2310/758732

Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

2ος όροφος, πάνω από τα Mikel Ευόσμου

ioannis_papagiannopoulos@yahoo.com

error: Content is protected !!