Διάγνωση καρκίνου μαστού | Μαστολόγος  Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Διάγνωση καρκίνου μαστού – Μαστολόγος, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση καρκίνου μαστού γίνεται με τριπλή αξιολόγηση

κλινική εξέταση

εξετάσεις απεικόνισης

κυτταρολογική ή ιστολογική δειγματοληψία (όπου απαιτείται)

Η κλινική εξέταση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψιν τα πορίσματα των εξετάσεων απεικόνισης και το ατομικό ιστορικό της κάθε ασθενούς, θα αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι να προχωρήσει σε βιοψία.

Εξετάσεις απεικόνισης, μαστογραφία, υπέρηχο, μαγνητική μαστογραφία για την διάγνωση κακρίνου μαστού

Μαστογραφία ψηφιακή

Είναι η ακτινογραφία των μαστών, μπορεί να εντοπίσει βλάβες σε πρώιμη φάση. Δεν βοηθά πολύ σε νεαρές γυναίκες λόγω της φύσης που έχει ο μαστός στις νεαρές ηλικίες. Είναι χρήσιμη για τη διάγνωση καρκίνου μαστού σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα όπως και στη διερεύνηση ασθενών με συμπτώματα.

Υπερηχογράφημα μαστών

Το υπερηχογράφημα είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον χειρουργό, τον ακτινολόγο, όπως επίσης από άλλες ιατρικές ειδικότητες, για να κοιτάμε μέσα στο σώμα (έχει ένα όριο στο βάθος που μπορεί να φτάσει).

Μας δίνει την δυνατότητα να διακρίνουμε:

αν μια βλάβη είναι κυστική ή συμπαγής (η κύρια χρήση του) τα χαρακτηριστικά που έχει και τα οποία μπορεί να καθορίζουν αν η βλάβη είναι καλοήθης (δηλαδή όχι καρκίνος) ή κακοήθης (καρκίνος)

Μαγνητική μαστογραφία

Χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να αναπαράγει εικόνες του σώματος σε μια οθόνη υπολογιστή. Συνήθως χορηγείται μια ουσία ενδοφλεβίως (σκιαστικό). Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας.

Γαλακτογραφία

Είναι ένας διαφορετικός τύπος ακτινογραφίας του μαστού, πραγματοποιείται συνήθως όταν υπάρχει έκκριση από τη θηλή. Πραγματοποιείται σε δύο χρόνους, στον πρώτο χορηγούμε την σκιαστική ουσία και στο δεύτερο κάνουμε την ακτινογραφία, απεικονίζοντας τους γαλακτοφόρους πόρους και τις πιθανές παθολογικές βλάβες σε αυτούς. Η χρήση της στην διάγνωση καρκίνου μαστού, είναι έμμεση.

Ιστολογική εξέταση μαστού

Πως θα καταλάβω τι γράφει η ιστολογική έκθεση

Η παθολογοανατομική έκθεση είναι ένα πόρισμα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του όγκου που έχουμε αφαιρέσει, δίνει την διάγνωση καρκίνου μαστού και καθορίσει το υπόλοιπο της θεραπείας για κάθε ασθενή. Είναι γραμμένο σε ιατρική ορολογία και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Η ιστολογική έκθεση απευθύνεται στο γιατρό σας με τον οποίο θα συν-αποφασίσετε για τη σωστή διαχείριση της νόσου, αλλά παραμένει δικαίωμα της ασθενούς  να μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει η ίδια, το τι περιγράφει το πόρισμα.

Είναι μια λεπτομερής περιγραφή του όγκου που αφαιρέθηκε, και περιέχει τις πληροφορίες που θα καθορίσουν την κατάλληλη θεραπεία στην συνέχεια.

Περιγράφει με λεπτομέρεια τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του όγκου (μέγεθος, τύπος κυττάρων), αν διηθεί και άλλους ιστούς, την κατάσταση των υποδοχέων, μας δίνει δηλαδή την ταυτότητα του και καταλαβαίνουμε αν πρόκειται για καλοήθεια ή για καρκίνο.

Το αποτέλεσμα της ιστολογικής έκθεσης είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που μαζί με άλλα, καθορίζουν για την κάθε ασθενή ξεχωριστά τη διαχείριση της νόσου.

Στοιχεία ασθενούς, χειρουργού (παραπέμπων ιατρός)

Στην αρχή του κειμένου , θα βρούμε τα στοιχεία της ασθενούς, το όνομα του χειρουργού που αφαίρεσε το τμήμα του μαστού και την περιγραφή του/των κομματιών που έστειλε ο χειρουργός (παρασκεύασμα).

Μακροσκοπική εξέταση

Περιγραφή του κομματιού/κομματιών (παρασκεύασμα) που ο χειρουργός αφαίρεσε, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι (χωρίς το μικροσκόπιο). Περιλαμβάνει το σχήμα, το χρώμα, τη σύσταση, το μέγεθος και τα όρια (δηλαδή την περιοχή του φυσιολογικού μαστού γύρω από τον όγκο που αφαιρέθηκε).

Μικροσκοπική εξέταση

Εδώ θα βρούμε τις λεπτομερείς πληροφορίες για τον όγκο.

Ο τύπος του καρκίνου του μαστού

Με βάση τα κύτταρα από τα οποία προέρχεται, έχουμε δυο βασικούς τύπους καρκίνου του μαστού το πορογενές και το λοβιακό καρκίνωμα. Είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία αλλά δεν καθορίζει απαραίτητα από μόνη της την πρόγνωση.

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Αν ο καρκίνος περιορίζεται στους γαλακτοφόρους πόρους ή στα λόβια ή αν έχει την δυνατότητα να  εξαπλωθεί σε γειτονικούς ιστούς, αγγεία, λεμφαγγεία και να δώσει μεταστάσεις. Αν πρόκειται δηλαδή για διηθητικό ή μη διηθητικό καρκίνωμα.

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Βαθμός κακοήθειας (tumor grade G1, G2, G3)

Μας δείχνει πόσο τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τα φυσιολογικά. Όσο πιο όμοια με τα φυσιολογικά, (πιο διαφοροποιημένα) τόσο καλύτερη η πρόγνωση γιατί δεν αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Βαθμός 1 = καλά διαφοροποιημένα, φαίνονται πιο όμοια με τα φυσιολογικά, δεν αυξάνεται ο όγκος με ταχείς ρυθμούς.

Βαθμός 2 = μέτρια διαφοροποιημένα

Βαθμός 3 = ελάχιστα διαφοροποιημένα, ακανόνιστα κύτταρα, πιο επιθετικά στο να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν.

Ανοσοϊστοχημική εξέταση του καρκινώματος

Μας δίνει πληροφορίες για τo αν υπάρχουν ή όχι:

Υποδοχείς οιστρογόνων (ER)

Υποδοχείς προγεστερόνης (PR)

Πρωτεΐνη c-erbB-2 (Her2)

Δείκτης κυτταρικού πολλαπλασιασμού (Ki67)

(βλ. κατηγοριοποίηση)

Βιοψία μαστού

Αφαίρεση και εξέταση ενός τμήματος του σώματος (ιστοτεμάχιο – παρασκεύασμα). Αφαιρούμε δηλαδή ένα κομμάτι του όγκου (βιοψία εντομής) ή ολόκληρο τον όγκο (βιοψία εκτομής) και το στέλνουμε για μικροσκοπική εξέταση (παθολογοανατομική εξέταση). Το αποτέλεσμα μας δίνει τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του όγκου, δηλαδή την ταυτότητά του. Με βάση αυτό, καθορίζεται η θεραπεία.

Βιοψία αναρρόφησης.

Κύτταρα από το ύποπτο μόρφωμα (μπιλάκι, πρήξιμο), αφαιρούνται με αναρρόφηση, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνη. Στη συνέχεια στέλνονται για μικροσκοπική εξέταση (κυτταρολογική) ώστε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή αν πρόκειται για καρκίνο ή όχι.

Βιοψία με τέμνουσα βελόνη (Core Biopsy).

Αφαιρούμε μικρό κομμάτι από τον όγκο, χρησιμοποιώντας μια ειδική βελόνη. Στη συνέχεια στέλνεται για μικροσκοπική εξέταση (ιστολογική) ώστε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του και να καθορίσουμε τη σωστή αντιμετώπιση.

Βιοψία εκτομής μαστού

Αφαιρούμε ολόκληρο το τμήμα του υπόπτου όγκου, ώστε με την ιστολογική του εξέταση να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά του όγκου, αν πρόκειται για καλοήθεια ή καρκίνο και να αποφασίσουμε τη σωστή θεραπεία.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Πόνος στο μαστό

Aποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες που έχουν περίοδο (έμμηνος ρύση) και τις οδηγεί να ζη­τήσουν τη συμβουλή του γιατρού πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του μαστού.

Δυσκοιλιότητα

 Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Χειρουργός Πρωκτολόγος. καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος δυσκοιλιότητα | Χειρουργός Πρωκτολόγος Εύοσμος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος Δυσκοιλιότητα τι είναι Ο όρος δυσκοιλιότητα σημαίνει γενικά, δυσκολία κατά την κένωση. Η δυσκολία κατά την...

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Αιμορροϊδοπάθεια κατά την κύηση. Aποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή;  Χειρουργός Πρωκτολόγος Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος 07 Φεβ 2018 Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός  της νόσου είναι...

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή ως “νόσος...

Ινοαδένωμα Birads 3

Το ινοαδένωμα είναι μια πολύ συχνή καλοήθης πάθηση (όχι καρκίνος) του μαστού. Συνήθως εμφανίζεται σαν μια μάζα (οζίδιο, μπιλάκι, φούσκωμα) στο στήθος, η οποία κινείται όταν

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός της νόσου…
error: Content is protected !!