Γονίδια και καρκίνος μαστού | Μαστολόγος  Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Χειρουργός Μαστολόγος Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Γονίδια και καρκίνος μαστού | Μαστολόγος  Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα το στάδιο και τα γονιδιωματικά τεστ. Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος καρκίνου του μαστού.

Έχει αποδειχθεί πλέον ότι:

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία αρρώστεια ετερογενής, σε ό,τι αφορά τα μοριακά και βιολογικά χαρακτηριστικά του, με πολλές υποκατηγορίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστολογικής  εξέτασης του.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα την περίπτωση.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα το στάδιο και τα γονιδιωματικά τεστ

Δεν χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις η χημειοθεραπεία. 

Χημειοθεραπεία ή όχι

Για να βρούμε την κατάλληλη μετεγχειρητική θεραπεία, που διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, εκτός από την κλασσική κατηγοριοποίηση κατά ΤΝΜ, χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια το γονιδιωματικό τεστ (genomic test), δηλαδή τη μελέτη συγκεκριμένων γονιδίων του καρκίνου που καθορίζουν την εξέλιξή του, άρα και τη θεραπεία.

Η γονιδιωματική ανάλυση του καρκίνου του μαστού  

Η εφαρμογή των γονιδιωματικού τεστ στην ογκολογία, έχει μελετηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει εδραιωθεί πλέον στην κλινική πρακτική. Για τον καρκίνο του μαστού υπάρχουν 4 είδη αναλύσεων (ESMO 2015). 

Είναι όλα τα τεστ της γονιδιωματικής τα ίδια;  

Η απάντηση είναι όχι.

Σύμφωνα με τις παρακάτω κατευθυντήριες οδηγίες:

  • Gallen 2015 International expert Consensus
  • National institute for Health Care Excellence-nice Guidelines 2013
  • American Society of clinical oncology Asco Guidelines Update 2016
  • National comprehensive Cancer Network NCCN Guidelines 2015

Τα τεστ αυτά είναι πολύ εξειδικευμένα και δεν έχουν ένδειξη για όλους τους ασθενείς. Από τα γονιδιωματικά τεστ για τον καρκίνο του μαστού, μόνο το Oncotype Dx απέδειξε με κλινικές προοπτικές μελέτες, ότι έχει προβλεπτική και προγνωστική αξία, για το αν μια ασθενής θα έχει όφελος από τη χημειοθεραπεία (μιλώντας πάντα για συγκεκριμένα στάδια της νόσου). 

Η διαφορά μεταξύ γενετικού και γονιδιωματικού τεστ 

Γενετική: μελετά τον τρόπο που κληρονομούνται τα γονίδια, δηλαδή τη γενετική πληροφορία, από γενεά σε γενεά, καθώς και μεταλλάξεις γονιδίων που προδιαθέτουν για κάποιες αρρώστιες. Π.χ. για τον καρκίνο του μαστού είναι γνωστά δυο μεταλλαγμένα γονίδια που μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά και δίνουν 80% πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. 

Γονιδιωματική: μελετά τα γονίδια του καρκινικού κυττάρου, δίνοντάς μας ακριβείς πληροφορίες για το συγκεκριμένο καρκίνο. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία που θα μειώσει την πιθανότητα της υποτροπής ή της μετάστασης της νοσου.

Τα γενετικά τεστ, μας λένε αν στο DNA κάποιου ατόμου υπάρχει μια μετάλλαξη, ένα πρόβλημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει από ένα συγκεκριμένο καρκίνο. Το γονιδιωματικό τεστ παρέχει τα μοριακά χαρακτηριστικά ενός καρκίνου που υπάρχει ήδη σε ένα συγκεκριμένο ασθενή. Αυτά καθορίζουν την πρόγνωση βάσει στατιστικών στοιχείων. Δηλαδή εξατομικεύουν τη θεραπεία.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη

Αιμορροϊδοπάθεια κατά την κύηση. Aποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή;  Χειρουργός Πρωκτολόγος Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος 07 Φεβ 2018 Η αιμορροϊδοπάθεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα συχνό κλινικό φαινόμενο. Ο επιπολασμός  της νόσου είναι...

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή ως “νόσος...
error: Content is protected !!