Αυτοεξέταση – Μαστολόγος Εύοσμος  Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Αυτοεξέταση μαστού

Μεγάλος αριθμός καρκίνων του μαστού ανιχνεύεται από τις ίδιες τις γυναίκες παρατηρώντας κάποια αλλαγή στο στήθος τους και ενημερώνοντας στη συνέχεια το γιατρό τους. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει πολλές φορές ίαση του καρκίνου. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το σώμα σου και ιδιαιτέρα το στήθος σου, καλύτερα από εσένα. Με την αυτοεξέταση μπορείς να εντοπίσεις έγκαιρα κάποια πιθανή αλλαγή και να ενημερώσεις τον ειδικό χειρουργό μαστολόγο σου.

Πότε  θα κάνεις την αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται την 1η εβδομάδα μετά την περίοδό σου (μετά την 7η ημερά του εμμήνου κύκλου, προτιμότερο την 9η ημερά, έως περίπου μία εβδομάδα πριν από́ τον επόμενο κύκλο). Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, φυσιολογική ή μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορούν να αυτοεξετάζονται μια φορά́ τον μήνα, π.χ. κάθε 1η του μηνός.

Να ξέρεις ότι ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτεί να ψηλαφίζεις το στήθος σου, πρέπει πάλι να κάνεις τακτικά τις εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου.

Πως θα κάνεις την αυτοεξέταση μαστού

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο: απλώς να κοιτάς και να αισθάνεσαι το στήθος σου π.χ. στο ντους ή όταν είσαι ξαπλωμένη, ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

1) Βγάλε τα ρούχα σου και στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη, σε χώρο με καλό φωτισμό. Να θυμάσαι ότι ο ένας μαστός ίσως είναι λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο.

2) Παρατήρησε αν υπάρχουν :

  • αλλαγές στο μέγεθος και των δυο μαστών
  • αλλαγές στο χρώμα
  • αλλαγές στις θηλές
  • Αίμα ή ροή υγρού
  • Βαθούλωμα ή ρυτίδωση στο μαστό ή στη θηλή, που δεν προϋπήρχαν
  • Φλέβες που εξέχουν ασυνήθιστα
  • Μάζα ή οζίδιο στο μαστό ή στη μασχάλη
  • Πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του μαστού

3) Ξεκίνησε την εξέταση όρθια (π.χ. στο ντουζ) ή ξαπλωμένη. Σηκώνοντας π.χ. το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι, χρησιμοποίησε το δεξί σου, και με τρία δάκτυλα πιέζοντας ελαφρά, εξέτασε κυκλικά όλο το μαστό και τη θηλή από το κέντρο προς την περιφέρεια, ή όπως αλλιώς σε βολεύει, αρκεί να ψηλαφήσεις όλο το μαστό. Πίεσε ελαφρά τη θηλή για να δεις μήπως βγαίνει υγρό. Κάνε το ίδιο με το δεξιό μαστό.

Αν βρεις κάποια αλλαγή δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο του μαστού, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη από μια γυναίκα και σαφώς θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον ειδικό χειρουργό μαστολόγο σου.

Το παραπάνω άρθρο διέπεται από ιατρική δεοντολογία, βασίζεται σε διεθνή ιατρικά άρθρα, δεν είναι διαφημιστικό. Ο σκοπός του είναι η σύντομη ενημέρωση του κοινού. Η ανάγνωση του δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό χειρουργό μαστολόγο, ούτε παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που θα οδηγήσουν το κοινό σε λανθασμένα συμπεράσματα

error: Content is protected !!